Sport
12 juli 2014 16:26

Norsk Special-seger

Norskt - amerikanskt - danskt på prispallen i WDM Grand Prix Special. Cathrine Rasmussen satte personbästa med Fernandez. Catherine Haddad-Staller blev tvåa med sin nya häst och Lisbeth Seierskilde är tillbaka i god form. Charlotte Haid-Bondergaard blev bästa svensk på femte plats.

Norsk Special-seger
Segrande Cathrine Rasmussen har haft Fernandez i två år. Lotta Gyllensten

WDM Grand Prix Special är öppen för majoriteten av ryttarna från WDM klassens GP-kval och tretton ryttare startade inför domarkollegiet som idag bestod av Susan Hoevenaars, Martin Richenhagen, Susanne Baarup, Magnus Ringmark och Annette Fransén Iacobaeus.

Klassen reds i ömsom lätt molnigt väder ömsom regn med lite gråa åskmoln runt omkring. Resultatmässigt blev det lite intensivt när strömmen försvann under klassen och allt fick räknas manuellt. Speaker Elisabeth Lundholm hade en lösning på domartornstystnaden – hon klev helt sonika ner från tornet och kom ut med en megafon, analoga och manuella system fungerar även utan ström.

Nivån var ganska moderat, endast segrande Cathrine Rasmussen kom över 70 procent med sina 71,902. Det var mindre än en procent som skiljde mellan andra till femte plats.

Bästa svenska ryttare Charlotte Haid Bondergaard var ganska nöjd trots två dyrbara misstag.
– Läget är mycket bättre än efter GP-klassen. Triviants skritt blir rätt så dyr, mina procent faller efter den. Sen hade jag ett dyrt misstag i ettorna, inget stort fel men det blir dyrt och sen blev min vänsterpiruett inte bra.
– Men jag tänker så här, så länge jag är nöjd med min ridning så struntar jag i procenten, det spelar ingen roll om jag är etta eller trea. Idag red jag på mycket mer i galoppen, det är dit vi ska men på tävlingsbanan blir det inte alltid så. Jag försöker rida på mer i galoppen, det kommer.
– Kanske jag ska tävla i Nations Cup i Hickstead men det är inte bestämt än.

Segrande Cathrine Rasmussen är norska men bor i Danmark och tränar för Maestro Hasse Hoffman. Hon och Fernandez formkurva är på uppåtgående.
– Jag tror det är min största seger i karriären och det är helt klart mina bästa poäng någonsin. Men jag måste säga, Sverige har de absolut bästa tävligarna. Jag har varit här förut och det är så fantastiskt för allt fungerar. Jag gläder mig till varje gång jag får en plats.
– Nu ska jag rida norskt mästerskap innan det blir dags för VM i Normandie för mig och Fernandez.

Amerikanska Cathrine Haddad-Staller har varit i Falsterbo tidigare, senast 2010 med den uttrycksfulle Winyamaro. Nu har hon en ung DWB-häst Mane Stream Hotmail som gör sitt första år i GP.
– Vi har haft lite problem på de europeiska tävlingarna med mycket publik och atmosfär, han har helt enkelt blivit alldeles för påverkad av omgivningen. Därför så tänkte jag att om jag tar med honom till Falsterbo och han klarar miljön här så kommer han att kunna hantera allt. Jag älskar verkligen Falsterbo-tävlingen och har varit här flera gånger förut men den är krävande för hästarna, mycket publik, musik och annat. Det är perfekt.
– Jag tävlar i Europa nu från april till augusti men vi satsar inte på VM, han är alltför ung. Han är förmodligen min bästa häst någonsin men jag tar det långsamt med honom.

Lisbeth Seierskilde och Jonstrupgårdens Raneur har ridit i danska landslaget tidigare, nu är de på väg tillbaka efter skador.
– Jag är så otroligt glad att jag fick rida här i Falsterbo, jag känner att vi är mer än på väg tillbaka. Nu vill jag gärna ut och tävla mer.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden