UPPDATERAD Frågan om hur hårt nosgrimman ska sitta och hur det ska mätas har diskuterats flitigt sista tiden. Frågan har nu nått Svenska Ridsportförbundets djurskyddsutskott. "Det är inget tvivel om att grundproblemet existerar" säger ordförande Karl-Henrik Heimdahl.
Nosgrimman diskuteras i förbundets djurskyddsutskott
Karl-Henrik Heimdahl, ordförande i djurskyddsutskottet på förbundet, bekräftar att frågan om hur hårt nosgrimman ska sitta har nått utskottet.
– Vi håller med om att det finns en utbredd tendens att dra nosgrimman för hårt och att det nog bör regleras på något sätt.
”Grundproblemet existerar utan tvivel”
En mätsticka som mäter objektivt kan vara ett sätt. Ett bekymmer i frågan är att det än så länge inte finns så mycket forskning i frågan.
– Bara för att någon skrev på 1800-talet att två fingrar är lagom betyder ju inte nödvändigtvis att det är det som är optimalt, säger Karl-Henrik Heimdahl. Det finns än så länge mycket känslor och lite fakta i diskussionen, men det är inget tvivel om att grundproblemet existerar. Det viktiga är att hästen kan fungera och inte har obehag av utrustningen.
Nästa steg i processen är att frågan tas upp i Tävlingssektionen hos förbundet.
Forskarresultat belyste nosgrimman
Hur vanligt det är att nosgrimmor dras åt för mycket fick uppmärksamhet internationellt bland annat i vintras. En studie som forskare gjorde vid tävlingar i England, Irland och Belgien visade att 44 procent av hästarna hade fått sina nosgrimmor så hårt åtdragna att inte ens utrymme motsvarande ett halvt finger gick att uppmäta mellan häst och rem. Skillnaderna mellan disciplinerna var märkbara i studien.
Fälttävlanshästarna i studien hade generellt de hårdast åtdragna nosgrimmorna, därefter kom dressyrhästarna. Forskarna skrev bland annat i sin artikel att ”I dressyren straffas ryttare vars häst öppnar munnen, det kan i sig vara ett incitament för ryttaren att försöka förhindra hästen från att kunna göra det. Om den åtgärden dessutom ökar ryttarens ”kontroll” över hästen är det ytterligare ett incitament för att spänna remmen hårt.”
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på