Hoppning
1 oktober 2021 20:20

Sverige till final i Nations Cup i Barcelona

Nations CupRafflande spänning i finalen av Nations Cup – du följer höjdpunkterna här på Ridsport. Efter Malin Baryard Johnssons ritt ligger Sverige på fyra fel med ett ekipaget kvar.

Sverige till final i Nations Cup i Barcelona
Henrik von Eckermann och King Edward under OS. Arkivbild. Foto: FEI/Christophe Taniére

Nu har finalen i Longines FEI Jumping Nations Cup påbörjats. Finalen avgörs mellan den första och tredje oktober i Barcelona, och består av en första omgång, en B-final och en totalfinal. Totalt slåss 19 länder om titeln.

För Sveriges del är det OS-guldmedaljörerna Malin Baryard Johnsson och Henrik von Eckermann plus EM-ryttaren Rolf-Göran Bengtsson som försvarar de svenska färgerna. Även Angelie von Essen, som nyligen red två felfria rundor i Aachens nationshoppning, ingår i truppen.

Första svensk var Henrik von Eckermann och King Edward. En fin runa med nollresultatet blev facit.

Andra svenska ekipaget att gå in på banan, Rolf-Göran Bengtsson med Ermindo W, visade en bakbensteknik som Lotta Björe på SVT kallade ”elva av tio möjliga” på ett av hindren. Dock blev det ett frambensfel på ett annat hinder och ekipaget fick ett tidsfel, alltså totalt fem fel.

51418928057_a62d35adf3_k
Rolf-Göran Bengtsson och Ermindo W. Arkivbild. Foto: FEI/Christophe Taniere

Sveriges tredjeryttare Malin Baryard Johnsson lotsade H&M Indiana runt banan med resultatet ett nedslag.

När det var dags för Agelie von Essen och Alcapone des Carmille stod Sverige på fyra fel. Den 11-åriga valacken satte en dubbelnolla i Aachen, men von Essen valde att inte fullfölja denna runda i Barcelona, troligtvis för att hästen redan är klar inför lördagens final.

Sverige är vidare till finalen, men det har funnits utropstecken. Flera riktigt rutinerade ryttare som Denis Lynch och John Whitaker gjorde sämre resultat än vanligt. Lynch blev utesluten medan Whitaker fick 12 fel.

SVT:s reporter blev upprörd när Azzan Tolibbaev från Uzbekistan föll av och enligt journalisten red illa, medan Lotta Björe gav sig in i diskussionen med  att deras liga är långt mycket enklare, och att det kan vara första gången de rider banor av den här kalibern.

De lag som är vidare till final är Tyskland, Spanien, Nederländerna, Brasilien, Sverige, Irland, USA  och Belgien.

Klasser och regler

Varje lag tar med fem ryttare totalt, fyra rider första omgången som går under fredagen över 1,60-hinder. Förbundskapten har rätt att ändra laguppställningen efter första omgången.

I söndagens final deltar de åtta bästa lagen från första omgången. Alla lag startar om från noll fel, fyra ryttare rider grundomgång (i de fall länderna startat med fyra ryttare, vissa har bara tre som Kanada och Uzbekistan). De tre bästa rundorna räknas och vid omhoppning startar endast en ryttare som representerar hela laget.

Preliminärt tidsprogram

Fredag 1 oktober
20.00 Nations Cup Final – första omgången
SVT Play sänder 19.50-23.00

Lördag 2 oktober
21.00 Nations Cup Final – Challenge Cup (B-final)

Söndag 3 oktober
15.00 Nations Cup Final – totalfinal
SVT Play sänder 14.50-17.00

Följ resultaten i realtid här.

Start- och resultatlistor
Länk till SVT Play
Longines FEI Jumping Nations Cup – regler
Arrangörens hemsida

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden