Avelsnyheter
26 december 2020 11:23

Nu är SWB:s nya avelsindex klara

VärderingNu har SWB publicerat nya avelsindex och det finns flera nyheter.

Nu är SWB:s nya avelsindex klara
Therese Nilshagen och Dante Weltino OLD. ArkivFoto: Roland Thunholm

Avelsindexen anger hur väl hästarna väntas förärva sig i förhållande till avelsmålet och ju högre index de har, desto bättre förväntas förärvningen att vara. Avelsindex är alltid i förändring, och hingstar behöver ha ett visst antal avkommor för att kunna värderas.

När de värderande avelsindexen tas fram ingår tävlingsresultat från Svenska Ridsportförbundet i hoppning och dressyr på lägst regional nivå och resultat från SWBs unghästbedömningar Unghästtest och Ridhästtest. Detta berättar SWB på sin webbplats.

De nya indexen har gjort att många hästar – ston som hingstar – har fått nya uppgifter i blup.se. I år är det extra många hästar som har fått det då det från och med 2020 även ingår de linjära beskrivningarna från bruksprovet och ridhästtestet i beräkningarna av beskrivande avelsindex.

Hingstarna sorteras in i olika grupper, och i gruppen för dem som har fått avelsindex för första gången i år finns bland annat Dante Weltino OLD som toppar denna lista. Totalt bland dressyrhingstarna ligger han femma.

Bland hopphingstarna som har fått sitt första avelsindex i år nådde Gisborne VDL högst. I hoppning hamnar tre av de nya hingstarna: Gisborne VDL, Kannatol och Mr Vain GJ på den totala topp-20 i hopplistan.

Massor av läsning om årets värderande avelsindex.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden