Dressyr
15 juli 2018 09:27

Sverige höll i sin ledning i Nations Cup

FalsterboDet svenska dressyrlaget höll i sin ledning efter lördagens Grand Prix och vann Nations Cup inför en entusiastisk hemmapublik i Falsterbo på söndagen.

Sverige höll i sin ledning i Nations Cup
Patrik Kittel och Deja visade klassen i küren i Nations Cup.

Nations Cup i dressyr inleds med att samtliga lagryttare rider Grand Prix första dagen, därefter ska två i varje lag rida Grand Prix kür och två Grand Prix Special andra tävlingsdagen. Sverige tog ledningen efter lördagens Grand Prix och höll sedan i den hela vägen.
– Jag är så nöjd, säger lagankaret Patrik Kittel som dessutom vann küren med Deja.

Söndagen inleddes med kür i ett molnigt Falsterbo. Holland, som låg trea av de fem lagen efter Grand Prix-klassen, inledde med Patrick van der Meer/Zippo. Ekipaget visade bland annat en bra skritt och en mindre lyckad bytesserie, det blev 72,385 procent.

Danmarks Mai Tofte Olesen med Rustique fick nästan applåder i klass med de svenska ryttarna efter sin kür som var utan riktiga toppar eller dalar. Det blev 71,150 procent.

Hollands Adelinde Cornelissen och elegante Aqiedo visade bland annat dubbelpiruetter med en riktigt lätt framdel i ett program där ekipage och musik följdes åt i stort sett hela tiden. Det blev 74,655 procent och en klar ledning i klassens fem första ekipage hade gjort sitt.

Inessa_pernillahagg
Inessa Merkulova och Mister X visade bland annat kraftfull piaff och passage i sin kür i Nations Cup. Foto: Pernilla Hägg

Ryska lagankaret Inessa Merkulova och muskelpaketet Mister X inledde med piaff- och passageseksvens där hästens styrka kom till sin rätt till toner av välkänd rysk musik. Dubbelpiruetter med direkt övergång till galoppsluta och sedan in i en piruett igen fanns också i ekipagets kür som avslutades som den började – med piaff och passage. Det blev en ny ledare på 76,790 procent.

Patrik Kittel och Deja vann lördagens Gran Prix. Då ekipaget normalt sett är starkast i kür var förväntningarna höga hos hemmapubliken när ekipaget gick ut först för Sverige. SWB-stoet var väl med sin ryttare och började med att bland annat visa fina travslutor och passage. Dubbelpirutterna var som tagna ur skolboken och ekipaget gjorde även ettor på en svag båge. Ekipaget satte också det mesta till musiken och det var en strålande glad Patrik Kittel som vinkande red ut från banan.

Domarna gillade vad de såg och gav bland annat nior för tolkningen av musiken och slutorna i trav. Det blev 81,975 procent.
– Allting bara flöt, min känsla är att det var personbästa men det var det inte. Jag är mest nöjd med flytet i programmet, säger Patrik Kittel.

Antonia_pernillahagg
Det var premiär för Antonia Ramels kür till musik av Ed Sheeran i Falsterbo. Foto: Pernilla Hägg

Antonia Ramel och Brother de Jeu hade bland annat kvartspiruetter i piaff i sin kür som gick till musik av Ed Sheeran. Det blev 74,660 procent efter ett jämnt program där allt utom en travökning satt som det skulle. Det var första gången hon red sin kür.
– Jag var väldigt nervös men vi tog oss igenom det över förväntan. Jag är särskilt nöjd med passageslutorna och sista piaffpiruetten, säger hon.
– Missen i ökade traven var att han blev väldigt het, och så drog han och fick huvudet lite för lågt och så kom det en taktmiss.

Tysklands förstaryttare Kathleen Keller och San Royal 3 visade att de vill vara med och slåss om  topplaceringarna i Nations Cup. Det blev 76,280 procent och en tredje plats när alla nio kürekipage gjort sitt.

Sverige leder Nations Cup efter küren. Tyskland är tvåa. Patrik Kittel vann küren och Antonia Ramel blev femma.

Danmarks specialekipage, Carina Cassøe Krüth/May-Day Graftebjerg, fick inte till alla byten i ett för övrigt jämnt program. Det blev 67,085 procent medan lagkamraten Lone Bang Larsen/Bakkely’s Onandt slutade på 66,957 procent. Det räckte inte för att lyfta Danmark som låg sist när alla deras ekipage startat Nations Cup.

Rysslands Elena Sidneva och Fuhur 6 missade också byten och slutade på 67,296 procent, vilket räckte till ledning när fyra av de tio ekipagen gjort sin special.

Tyskland, som bara har tre ekipage i tävlingen och största hotet mot svensk seger, hade Jan-Dirk Giesselmann/Real Dancer Frh som första ekipage i specialen. En mäktige valacken visade bland annat taktfast passage, fina övergångar i travprogrammet. Galoppslutorna var mjuka och följsamma och såväl tvåor som ettor satt där de skulle i ett galopprogram där hästens hela register kom till sin rätt. Ryttaren hade ett stort leende på läpparna och pekade på sin häst när han red ut från början. Det blev en klar ledning med 72,617 procent. Sverige behöll dock sin ledning i lagtävlingen.

Hollands sistaryttare Thamar Zweistra/Hexagon’s Double Dutch gjorde allting snyggt och prydligt förutom ett jämfotahopp i ettorna men nådde inga riktiga höjder. Det blev 69.447 procent.

Juliette Ramel och bildsköne fuxen Wall Street JV var första svenska ekipaget i specialen. Ekipaget fick ett litet taktfel i den första travökningen som fram tills dess höll hög klass. Hela travprogrammet präglades av fina övergångar och Wall Street JV såg ut att stortrivas inne på banan. Galoppslutan åt vänster flöt på fint men tvåorna satt inte helt den här gången. Däremot var den ökade galoppen högklassig liksom den avslutande passagen på medellingen. Ekipaget slutade på 71,936 procent och lade sig på en andraplats.

Jeanna Högberg och Duendecillo P är sist i det svenska laget och fick till ett jämnt program. Det blev 70,021 procent och Sverige kvar i ledning.

Tysklands siste ryttare var Frederic Wandres med Duke Of Britain. Ekipaget spände bågen i jakt på segern i Nations Cup. Den mäktige fuxen visade bland annat kraftfull ökad galopp och slutade på 71,298 procent. Det räckte inte för att slå Sverige som vann. Tyskland blev tvåa och Holland trea.

Individuellt vann Jan-Dirk Giesselmann, Juliette Ramel blev tvåa Jeanna Högberg fyra.

Mer information kommer.

Läs om lördagens Grand Prix.

Så här tycker Patrik Kittel om de nya reglerna för Nations Cup.

Liveresultat, individuellt, kür

Liveresultat, individuellt, Grand Prix Special

Liveresultat, lagtävlingen

SVT Play, direktsändning

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden