Körning
1 december 2013 19:08

Tomas sköna revansch

(Uppdaterad med filmklipp) Hemmafavoriten Tomas Eriksson kom sist i fredagens uppvärmningsklass i Globen. På söndagskvällen gav han publiken det den ville ha och vann världscuptävlingen.

Tomas sköna revansch
Thomas Eriksson segrade i söndagens världscuptävling i fyrspann. Peter Zachrisson WWW.ZMEDIA.SE

– Jag hade två väldigt bra rundor, men gjorde ett misstag i första rundan. Jag kände att jag inte kunde förlora min tredje position och tog all risk. Mina hästar var väldigt bra och jag är glad, sa Tomas Eriksson om segern, som han trodde kunde ha något med underlaget att göra.

– Jag tror att det är bättre att starta från början, underlaget är inte så bra här och det är något som vi kan se från i fredags när Fredrik Persson startade först. Det normala är att underlaget håller genom klassen, men det gör det inte här, sa han.

Se delar av körtävlingen via SVTPlay nedan.

 

Referat av tävlingen: 
Tomas Eriksson och Fredrik Persson förvarade de svenska färgerna i världscuptävlingen i fyrspann. Sex kuskar stod på startlinjen. Fredrik Persson vann fredagens uppvärmningsklass och hade därför fördelen att starta sist.

Hemmafavoriten och årets EM-silvermedaljör Tomas Eriksson var först ut. Han var lite för ivrig och körde ner en kon mellan hinder ett och två. Tendensen fortsatt sedan efter hans omstart med tre bollar ner under själva rundan. Tomas Eriksson gick i mål på 127,79 sekunder efter 15 sekunders tillägg för bollarna. 

Tysklands Michael Brauchle fick en boll med sig. Hans smidiga fyrspann bjöd på bra fart runt i Globen, över bron och i mål. Tiden blev 122,91 sekunder och ledning. 

Holländaren Koos de Ronde, med två skäckar i sitt spann, var snabb genom första hindret, men fastnade sedan i andra och fick rygga spannet. Detta kostade både nedrivna bollar och tid. Totalt blev det 140,28 sekunder. 

Mästerkusken Boyd Exell, Australien, visade klassen genom hindren där hans hästar var kvicka. Det blev dock två bollar ner och en totaltid på 128,32. Och det står klart att segern inte går till Australien i dag. 

Georg von Stein, Tyskland, manade på sina hästar ordentligt genom hindren. Taktiken verkade fungera, alla bollar låg kvar och tysken gick i mål på fina 118, 01 sekunder och överlägsen ledning innan klassens siste kusk Fredrik Persson startar. 

Fredrik Persson fick ner en boll redan i första porten i första hindret. Efter det trillade ytterligare en boll. Persson slutade på 128,83. 

Tomas Eriksson, Georg von Stein och Michael Brauchle gick vidare till andra rundan som kördes direkt efter den första. Tiden för de båda rundorna läggs ihop. Tomas Eriksson sparade inte på krutet i andra rundan och var snabb och säker genom hindren. 

Michael Brauchle fick inte kommunikationen med sina hästar att stämma perfekt i första hindret och rev en boll. Sedan trillade ytterligare en boll, vilket innebar att Tomas Eriksson gick förbi tysken. 

Georg von Stein satte full fart från början. Det höll nästan hela vägen men en boll ner och fem straffsekunder blev det på vägen. Domarkollegiet fick kontrollräkna länge innan det offentliggjordes att Tomas Eriksson hade vunnit. 

Kuskarna bjöd sen på show till bland annat ABBA-musik till publikens stora jubel efter prisutdelningen. 

Läs mer om körningens världscup på Internationella Ridsportförbundets hemsida.

Resultat

Annelie Frank/Gunilla Säwenmyr

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden