Dressyr
23 augusti 2013 11:55

Felridningarnas EM

Grand Prix Special på EM har präglats av många felridningar, bland annat av Patrik Kittel. Minna Telde slog till med personligt rekord på 72,574 procent och är finalklar. Patrik Kittel fick 72,217 procent.Tinne Vilhelmson Silfvén fick 76,22 procent och är klar för final. Charlotte Dujardin och Valegro vann klassen. Här har du ett referat och videoklipp på flera av ritterna.

Felridningarnas EM
´Oooo noooo.´ Charlotte Dujardin var en av fem ryttare som red fel väg i fredagens Grand Prix Special på EM. Foto: Roland Thunholm

De 30 bästa från lagtävlingens GP rider fredagens Grand Prix Special. 15 av dem går vidare till küren på söndag. 

De svenska ryttarnas starttider:
10.36 Minna Telde
12.35 Patrik Kittel 
13.12 Tinne Vilhelmson Silfvén 

(Uppdaterad 10.50) Minna Telde och Santana bjöd på ett distinkt och harmoniskt program där ryttarinnan vågade spänna bågen. Ekipaget visade bland annat en fin galoppökning och fina tvåor, däremot var ettorna inte helt klockrena. Slutresultatet blev 72,574 procent och en andra plats när tio ekipage har startat. Resultatet var personligt rekord för ekipaget i det aktuella programmet. 

Se Tinne Vilhelmson Silfvéns GPS nedan. 

(Uppdaterad 11.50) Några ekipage har gått förbi Minna Telde. Nu är det dubbelt holländskt i topp med Danielle Heijkoop/Kingsley Siro allra överst. Ledarekipaget har 73,724 procent. Minna Telde är just nu fyra. 15 ekipage är klara. 

(Uppdaterad 12.45) Patrik Kittel visade upp en taktmässig och avspänd Toy Story. Valacken gav ett lite mattare intryck än i Grand Prix-klassen, men visade ändå upp fina slutor i trav och rytmiska bytesserier. Dessvärre red Patrik Kittel fel och gjorde en galoppökning där det skulle vara byten. Efter galopprogrammet fanns lite mer energi i traven och avslutningshalten hade goda kvaliteter. Ekipaget fick 72,217 procent efter två poängs avdrag av varje domare och gick in på åttonde plats. Telde är nu sexa.

Se Patrik Kittels Grand Prix Special nedan. 

 

(Uppdaterad 13.20) Storbritanniens Carl Hester och Uthopia glänste som vanligt i travökningarna, piaff, passage och övergångar. Och ettorna var som tagna ur en instruktionsbok. Ekipaget fick 78,512 procent.

Ledningen är nu övertagen av Tysklands Kristina Sprehe och Desperados som fick 79,286 procent. 

(Uppdaterad 13.28) Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello visade bland annat en fin skritt. Piaffen var stundtals lite tveksam och den ena serien med ettor krånglade lite när häst och ryttare inte förstod varandra perfekt. Däremot satt tvåorna där de skulle. Ekipaget fick 76,22 procent och är klar för EM-final. 

(Uppdaterad 13.55) Tysklands Helen Lagenhanenberg och Damon Hill firade sitt lagguld från gårdagen genom att imponera i Specialen. Travprogrammet var stundtals så gott som perfekt och fick domarna ge betyget tio gång på gång, bland annat för den ökade traven, slutorna och passagen. Men även galoppökningen och ettorna var utmärkta. Men även Lagenhanenberg hade en felridning i slutet av programmet. Trots detta fick hon 84,360 procent och gick upp i klar ledning. 

Se Damon Hills GPS nedan.

 

(Uppdaterad 14.05) Charlotte Dujardin och Valegro, Storbritannien, upprepade trenden med att rida fel väg i programmet när det var dags för galoppslutorna. Häst och ryttare missförstod också varandra i skritten. Men programmet innehöll många riktiga ljusglimtar, bland annat ettorna och passagen. Ekipaget fick 85,551 procent och övertog ledningen. Tinne Vilhelmson Silfvén är nu sexa. 

Se hennes segerritt nedan.

 

(Uppdaterad 14.30) Även Hollands Adelinde Cornelissen red fel väg med Parzival. Ekipaget briljerade bland annat i piaff och slutade på 81,548 procent. 

Se Adelinde Cornelissens ritt nedan.

 

(Uppdaterad 14.40) Klassens sista startande, Hollands Edward Gal med Undercover, började med en halt där hästen inte stod stilla. Undercover blev stundtals kort i formen och skritten är fortfarande inte hans starka sida. Men han visade bland annat fina piaffer och piruetter. Det blev 79,479 procent.

(Uppdaterad 15.00) Charlotte Dujardin vann före Helen Langehanenberg. Trea blev Adelinde Cornelissen. Samtiga medaljörer red fel väg i programmet. Tinne Vilhelmson Silfvén slutade åtta och Minna Telde 15:e. Båda är klara för EM-final. Patrik Kittel blev 17:e.

Startordningen i klassen är omvänd med de bästa ekipagen från GP:n sist. 

SVT Play sänder med start klockan 11.15.

Onlineresultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden