Hästägartips
14 april 2020 08:48
Ridsportplus

Nu tvingas tränarna att tänka digitalt

Digital träningCoronasmittan kan bli det stora genombrottet för träning på distans, med hjälp av digital teknik. Men frågan är om tränarna är redo.
− Alla tränare har inte den digitala mognaden, säger Karl-Erik ”Kella” Norlander, som driver Tränarportalen.

Nu tvingas tränarna att tänka digitalt
En laddad smartphone, en lämplig app, stabil uppkoppling och bra belysning i ridhuset – då kan ekipaget filmas och få feedback från tränaren på distans Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Att träna dressyrekipage via digital teknik är inget nytt för Cecilia Kristoffersen. Hon är en av landslagstränarna för dressyrungdomarna och har elever som bor långt från hennes gård i Skåne.
    − Redan före coronautbrottet har jag jobbat en del med träning på distans. Det handlar både om hållbarhet, för att eleverna ska slippa långa resor, och kontinuitet, att eleverna kan träna lite oftare. Nu har distansträning blivit högaktuellt, säger Cecilia Kristoffersen.

    Hon ser fortfarande träningarna där elev och tränare är på samma ställe som grunden.
    − Det är svårt att ta sig an ett nytt ekipage via webbaserad träning. Första gången vill jag vara nära ekipaget för att se på utrustning och hur hästen rör sig. När jag väl vet detta kan jag lättare be filmaren fokusera på exempelvis vänster bak för att se om den spårar, när vi har en digital träning.

    Hon menar att det är lättare att ha digitala träningar ju mer erfaret ekipaget är.
    − Yngre ryttare har svårare att sätta ord på vad de känner under ridningen, men det är också utbildande för den unga ryttaren att öva på att prata om sin ridning.

    Tranapadistans04
    Ryttaren behöver lurar i öronen under passet för att kunna höra tränarens direktiv. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Att distansträna mindre rutinerade ryttare ställer också högre krav på både tränare och den som filmar träningen.
    − Jag som tränare måste lägga upp en lektion där vi kan byta perspektiv ofta så att jag ser rakriktning och spårning exempelvis, och filmaren måste förflytta sig mer för att visa allt jag vill se.

    Distansträningar sparar restid

    Tränaren Nina Lilja ser distansträningar som ett utmärkt sätt att spara restid för både tränare och elev, och samtidigt göra träningen smittfri.
    − Det är svårare att se detaljer vid distansträning, men det blir ofta en bra kommunikation med ryttaren. Vi hör varandra och kan prata utan att jag behöver stå i ett ridhus och skrika. Dessutom sparar det på tränaren att kunna sitta inne i värmen och hålla träningen.

    Men hon är inte säker på att tränarkåren är redo för att ta sig an den nya tekniken.
    − Ridsporten är traditionell och det kan ta tid att lansera ett nytt verktyg. Min mamma Sissi var skeptisk till en början, men nu har hon sett fördelarna och tycker att det är bra.

    Det handlar om att vara kreativ

    Karl-erik-kella-norlander
    Karl-Erik ”Kella” Norlander. Foto: LisaMaria Norlander

    Karl-Erik ”Kella” Norlander driver Tränarportalen och har den senaste tiden haft en del samtal med tränare som undrar hur de ska tänka nu under smittan.
    − Det handlar om att vara kreativ och hitta alternativ till gruppträningar på plats. Att gå över till individuella träningar på distans innebär en förlust ekonomiskt, eftersom det fungerar bäst med en elev i taget, så där får tränarna fundera på sin prissättning, eller kanske korta träningstiden. Kanske fler också kan träna på dagtid nu när många jobbar hemifrån.

    Kella Norlander ser också att den här tiden kan innebära en skjuts framåt för de digitala verktyg som finns.
    − Det är först när de används som vi ser vad som behöver utvecklas. Sedan kan jag också se att alla tränare inte har den digitala mognaden utan jobbar likadant som de alltid gjort. Men hur är det man säger? Nöden är uppfinningarnas moder.

    Hur är det då att vara elev och ha sin tränare med via en uppkoppling? Dressyrryttaren Anna Österberg tränar för Cecilia Kristoffersen och erkänner att hon till en början var lite tveksam.
    − Jag är inte så tekniskt intresserad, så det kändes lite jobbigt. Men i valet mellan att inte rida för tränare alls och rida på distans så provade jag, och det var inte speciellt krångligt. Det största jobbet får ju min hästskötare göra, som ska filma.
    − Det blir lite svårare för Cilla att se, så jag får planera var jag lägger övningarna, och vi har ingen kamera som kan zooma, så det är svårt att göra bytesserier på en hel diagonal. De första bytena kan tränaren inte se.

    Kräver mycket av ryttarna

    Anna Österberg konstaterar att det kräver ganska mycket av ryttaren att träna på distans.
    − Det är ett bra sätt att få kontinuitet mellan de riktiga träningarna. Jag skulle inte vilja vara utan dem, för jag tycker om att vi kan se varandra i ögonen ibland, jag och min tränare. Men blir det långt mellan de tillfällena är träningar på distans ett bra alternativ, säger Anna Österberg.

    Fakta

    Checklista, så tränar du digitalt:

    Digitala verktyg: Det går att använda Facetime, Whatsapp, Skype eller Zoom, vid sidan av appar utvecklade för träningar inom ridsporten

    Utrustning: Filmare och elev behöver varsin smartphone. Eleven behöver lurar i öronen. Tränaren kan också behöva två enheter, om inte en app används där alla kopplas ihop.

    Skärmen: Lättast för tränaren är att ha en platta eller dator för att se ordentligt.

    Uppkoppling: Det behövs stabila nätverk där tränare och elev befinner sig.

    Laddare: Se till att ha extrabatteri till telefonen så att den inte dör mitt i passet.

    Belysning: Ridbanan ska vara ordentligt och jämnt upplyst. Växling mellan skarpt ljus och skugga kan göra det svårt att se.

    Goda råd till tränare

    • Lägg upp passet steg för steg så att målet med passet nås.
    • Tala med filmaren i förväg och berätta hur hen ska tänka.
    • Be att filmaren filmar ur olika perspektiv under passet.
    • Lägg gärna in korta skrittpauser för dialog. Alla ryttare pratar inte så bra när de rider.

    Ny teknik kostar

    Det finns robotkameror som kan sättas upp vid ridbanan och automatiskt följer ryttaren. Kamerorna lanseras av olika tillverkare och kostar 8 000–10 000 kronor.

    Expandera

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 6/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden