Nyheter
9 april 2020 13:21

Ingen ansvarsförsäkring vid digital träning

DilemmaDet har blivit allt populärare med digital träning, särskilt i rådande tider. Dock gäller inte ansvarsförsäkringen för tränaren när undervisningen sker digitalt. Det har förbundets säkerhetsutskott nu kommit fram till.

Ingen ansvarsförsäkring vid digital träning
Både tränare och ryttare bör hålla sig uppdaterade kring gällande försäkringsskydd. Foto: Roland Thunholm

Ridesum är just nu en av de mest progressiva möjligheterna att träna digitalt och grundaren Jenny Stråhle har även sett ett starkt uppsving i den rådande coronasituationen. Dock är det viktigt att vara medveten om att försäkringsvillkoren inte är desamma när träningen sker fysiskt respektive digitalt.

Svenska Ridsportförbundets säkerhetsutskott har efter övervägande nu kommit fram till att ansvarsförsäkringen för tränare inte gäller vid digital träning.
– Ansvarsförsäkringen är ett skydd mot tredje man, om man anses vara vållande till personskada eller sakskada, och den gäller inte för det digitala träningstillfället. Anledningen är att det inte går att ha hela bilden klar för sig när man tittar i en liten lur – det går inte att uppfatta helheten runtomkring, förklarar Lena Lindqvist på Folksam, som är förbundets försäkringspartner.

Så här lyder skrivningen på förbundets hemsida:
”Försäkringen gäller inte vid s k digital träning, bland annat av säkerhetsskäl. För att en tränare ska kunna ta ansvar för säkerheten under ett träningspass ska tränaren befinna sig på plats. Det är endast då tränaren kan ha en överblick över, och möjlighet att ingripa, vid skeenden som kan resultera i incident eller olycka.”

Lena Lindqvist håller dock inte för osannolikt att villkoren kan komma att förändras, då frågan är relativt ny. Men först krävs det en mer djupgående analys, menar hon.

Jenny Stråhle tror å sin sida att det handlar om en eftersläpning, eftersom digital träning ännu så länge är en relativt ny företeelse.
– Så är det ofta när man börjar göra saker som man inte har gjort tidigare. Försäkringsbolag och liknande hinner inte riktigt med utan det är beteenden och användare som driver på.

Olycksfallsförsäkringen som alla medlemmar i förbundet har vid egen ridning gäller dock som vanligt även vid digital träning.

Förbundets information om försäkringar

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden