Prylspaning
9 september 2021 14:50

Ny app ska ge ryttare bättre taktkänsla

Ny teknikNu lanseras en app som med hjälp av AI, artificiell intelligens, ska göra ryttare bli bättre på taktmässig ridning. Den nya appen är utvecklad i Sverige.

Ny app ska ge ryttare bättre taktkänsla
Teamet bakom appen, Charlotta Mantell, Mari Zetterqvist Blokhuis och Christer Norström. Foto: Riders Position

Företaget Rider´s Position har jobbat med att utveckla en app som kan mäta hur väl ryttaren rider i takt.
– Syftet är att öka ryttarens medvetenhet om hur viktigt det är att rida i en regelbunden takt. Det här är ett helt nytt sätt att med hjälp av rörelsedata objektivt mäta hur väl ryttaren rider i takt. Dessutom kan ryttaren se hur hen utvecklas över tid, säger Mari Zetterqvist Blokhuis som är ridlärare, forskare och en av Rider’s Positions grundare, i ett pressmeddelande.

Den som laddat ner appen till sin Iphone – den finns än så länge bara för Iphone – ska sedan lägga telefonen i en tajt ficka. Telefonen ger talad feedback under ritten.
”Ryttarens Iphone samlar in rörelsedata som sänds upp i molnet och datan analyseras med hjälp av en taktalgoritm. Resultatet kommuniceras som talad feedback till ryttaren under ridning. Det bidrar till en effektiv inlärning genom att den är upplevelsebaserad”, står det att läsa i pressmeddelandet.

En av dem som varit med och testat appen är Amalia Thoors, dressyrryttare på medelsvår nivå.
”Äntligen kan jag få svart på vitt hur samspelet med min häst är. Att komplettera min känsla med data kommer garanterat ge mig möjligheten att bli en bättre ryttare”, säger Amalia Thoors i pressmeddelandet.

Taktcoachen, som heter ”Rider’s Position Rhythm Coach” ska i framtiden bli ”Rider’s Position Coach” och även omfatta liksidigt och balans.
”Taktcoachen funkar än så länge bara för trav. När den även funkar för galopp börjar vi ta betalt”, skriver Mari Zetterqvist Blokhuis i ett mejl till Ridsport.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden