Sportnytt
12 maj 2015 12:39

Nya cuper ska locka återvändare till tävlingsbanorna

ńr du över 40 år och har inte startat Lätt B eller högre de senaste fem åren? Bor du i Skåne? Då kan du vara med i någon av de två nya cuperna i Skåne som riktar sig mot återvändarna till stallet.

Nya cuper ska locka återvändare till tävlingsbanorna
Maria Sånesson är initiativtagare till cuperna som ska få den äldre målgruppen att återvända till tävlingsbanorna.

Målsättningen med cuperna, Gaspari Lodge Dressage Senior Cup eller EquiTours Senior JumpCup, är att få äldre ryttare att återvända till tävlingsbanorna och att hitta glädjen i att tävla. I dressyr rider man Lätt B:1 med en twist – ryttaren får själv sätta musik till sin ritt – det blir en mini-kür.
– Det är häftigt att rida till musik, säger initiativtagaren Maria Sånesson, distriktschef i Skåne. Att rida till musik man verkligen gillar ger den ultimata upplevelsen, och det är det vi är ute efter här.

I hoppningen rider man också en Lätt B – men med 30 cm lägre hinder. Hinderhöjden ligger alltså på max 80 cm.
– Många av återvändarna är skickliga ryttare tekniskt, förklarar Maria, men när man kommer upp i ålder kan höjden bli ett problem. Vi vill att ryttarna ska få använda sin tekniska skicklighet men ändå känna sig trygga med höjden. Dessutom vill vi använda lagtävlingsregler med omhoppning på tid. Det går inte om vi lägger klassen som en Lätt D.

Maria menar att cuperna kommer bli sommarens snackis, och tittar man på sociala medier verkar det redan som om hon får rätt. En viktig roll i det spelar troligen de fina priserna, det vinnande dressyrlaget får en weekend på en lodge på Flyinge för sig och sina hästar, inklusive träningar för Bo Jenå. Det vinnande hopplaget åker till Paris och ser en internationell hopptävling.
– Det här är två helt nya sponsorer som hittat rätt målgrupp med de här cuperna, säger Maria, som fick idén efter att hon träffat Skåneidrotten och diskuterat idrottsrörelsens gemensamma strategimål att få fler att idrotta aktivt högre upp i åldrarna.

Med seniorcuperna hoppas hon att fler tävlar högre upp i åldrarna och att de kan locka tidigare aktiva personer tillbaka till klubbarna, där de har mycket komptens att bidra med. Det ligger alltså även i linje med ridsportförbundets mål ”Fler medlemmar-nöjdare medlemmar”.
– Och genom att vi tillåter allianslag hoppas vi att gamla ridgäng från förr kan återförenas, även om alla inte bor kvar på samma plats. 

Bestämmelser, Gaspari Lodge Senior Cup
Bestämmelser, Equi Tours Senior JumpCup

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 132 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-