Sverige
19 november 2020 12:13

Ny dokumentär med Peder Fredricson

LångfilmI mellandagarna sänder SVT en tredje dokumentär om Peder Fredricson, en 90 minuter lång berättelse med en klar röd tråd - vad krävs för att nå den absoluta toppen? "Det är en närgången och personlig berättelse", säger producenten Lisen Lindahl i en intervju med Dagens Nyheter.

Ny dokumentär med Peder Fredricson
Peder Fredricson och H&M All In i lagfinalen på EM. Foto: Roland Thunholm.

Lisen Lindahl producerade SVT:s serie ”Ryttareliten” för sex år sedan, och har därefter gjort två dokumentärer med Peder Fredricson – ”Allan – den bevingade hästen” och ”Guldläge”, som följde Peder och All Ins väg mot OS i Rio 2016.

När Peder medverkade i Skavlan i slutet av 2018, och sa att han siktade på att klättra till världsetta på rankningen, föddes idén till nästa dokumentär.

– Den resan kände vi direkt att vi ville följa. Med tanke på att Peder egentligen inte drivs av medaljer, poäng och prispengar tyckte jag först det var ett oväntat mål, men under arbetet har det blivit tydligt att han ser det här som ett projekt som ger honom motivation att utvecklas, säger Lisen Lindahl i en intervju med Dagens Nyheter.

Oväntat slut

Tanken var att följa Peder i jakten på att bli rankad som världens bästa fram till EM 2019, men planen har fått ändras under tiden. På EM förra året blev Peder sjuk, och därför förlängdes inspelningen. Det gjorde att även coronapandemins påverkan på ridsporten fick plats i dokumentären.

– Det är en närgången och personlig berättelse om ett sportsligt mål med osannolika hinder, och ett oväntat slut i och med corona, säger Lisen Lindahl i intervjun.

– Det här är en ”once in a lifetime”-film för mig av två skäl, tajmingen och tilliten. Peders karriär under tiden vi filmat har varit så spännande, och tilliten hela familjen har visat genom att låta oss komma nära med kameran har varit avgörande. Filmen innehåller spänning, sorg, glädje, djup kunskap om hästar och till och med en kärlekshistoria, avslutar hon.

Dokumentären sänds på SVT i mellandagarna. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden