Avelsnyheter
14 mars 2019 15:34
Ridsportplus

Ny fölauktion kan bli verklighet i juli

AuktionNär det blev känt att Breeders delas upp i två undrar många hur det blir med Elitfölauktionen. Det bestäms enligt SWB i slutet av mars. Men det finns långt gångna planer på en helt ny fölauktion i Sverige.

Ny fölauktion kan bli verklighet i juli
Gångartsföl får en egen programpunkt i Falsterbo. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Auktionen ska hållas i juli och är tänkt för föl som fötts så tidigt att de inte är aktuella för Elitfölauktionen som, om den fortsätter, normalt hålls i oktober.

Det kan hända att det bara blir fem föl, vi får se. Eva Gudmundsson.

Det är Eva Gudmundsson som jobbar med evenemanget för sin klubb Fölfabriken tillsammans med Sofia Bengstberg, Staby gård och Ann Andersson.

– Båda är väldigt drivna personligheter och har jobbat ihop mycket. Sofia har ett förflutet i restaurangbranschen och kan det här med vita dukar, kandelabrar, god mat och vin, berättar Eva Gudmundsson.

Auktionen är tänkt att hållas under Linköping Horse Show i slutet av juli.

– Vi har försökt prata med SWB om hur det blir med Elitfölauktionen nu när de delar upp Breeders, om det blir två auktioner eller hur de har tänkt det, men inte fått svar än. Vi kommer i alla fall att ha två, en för dressyrföl och en för hoppföl. Det finns ett krav, man måste vara medlem i Fölfabriken för att ens föl ska få vara med.

Hur stor auktionen ska bli är inte bestämt än.
– Det kan hända att det bara blir fem föl, vi får se. Selekteringen kommer att ske på Staby, vi kommer inte att åka ut i landet som Johan Ifverson och Andreas Jönsson gör för Elitfölauktionen. Men om vi blir många kanske det blir en annan sorts selektering nästa år.

Eva Gudmundsson Fotoanna Nyberg
Eva Gudmundsson. Foto: Anna Nyberg

Eva Gudmundssons idé

Idén föddes hos Eva Gudmundsson som själv haft föl med på Elitfölauktionen.
– Jag älskar det. Men det betyder att man måste låta stona föla senare och det är riskabelt att vänta eftersom det inte alltid tar sig på första försöket. Jag ville hitta på ett alternativ för de som får föl i april, maj och där fölen inte längre är föl i oktober. Vi har inte tänkt att detta ska bli en konkurrent till Elitfölauktionen utan ett komplement.

Eva var tidigt klar över att auktionen måste hållas i samband med någon större tävling som lockar både ryttare och publik. Därför föll valet på Linköping Horse Show som kör både hopp- och dressyrtävlingar och som brukar ha bra med publik.

Kan bli saluvisning

– Jag har pratat med Andreas och Johan om de kanske kan hjälpa till framöver med selekteringen, vi får se om det går att hitta något samarbete där. De trodde att det kan bli svårt att få ett kundunderlag och att vi kanske ska börja med en saluvisning, så det alternativet är också möjligt. Så nu vet vi att det blir något redan i år, men inte om det blir auktion eller saluvisning.

Fölfabriken har ett knappt 100-tal medlemmar från hela Sverige i dag.
– Ju fler vi blir, desto mer aktiviteter kan vi hitta på, konstaterar Eva Gudmundsson.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden