Sportnytt
29 augusti 2019 21:00

Ny professor i ridkonst har utsetts

RidprofessorSLU har utsett en tredje professor i ridkonst. Det är den isländske ryttaren och tränaren Eyjólfur Ìsólfsson som får uppdraget.

Ny professor i ridkonst har utsetts
Eyjólfur Ìsólfsson, adjungerad professor i ridkonst vid SLU Foto: Andreas Hejndorf

Den 1 september tillträder den isländska ryttarprofilen Eyjólfur Ìsólfsson sitt uppdrag som adjungerad professor i ridkonst vid SLU. Professuren har särskild koppling till islandshästridning.

SLU berättar i ett pressmeddelande att Eyjólfur Ìsólfsson har sin bakgrund på Islands ledande hästsportcenter Hólar, där han varit lärare och verkat som lektor. Han har fem gånger blivit isländsk champion och är ”Master Trainer”, den högsta tränarnivån på Island.

Islandshästridningen är den hästsportgren som ökat mest i Sverige under de senaste decennierna. Idag finns ca 30 000 islandshästar, vilket innebär att rasen är den tredje största i Sverige.

Isólfsson knyts till hippologprogrammets islandsinriktning på Wången. Han kommer att arbeta på tio procent av en heltid, ungefär samma omfattning som de båda andra professorerna i ridkonst, Kyra Kyrklund och Jan Jönsson. Anställningarna av de adjungerade professorerna är möjliga tack vare finansiering av Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS).

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden