Dressyr
7 februari 2012 11:42

Ny regel om nosgrimmor föreslås

Nosgrimmor bör kontrolleras på tävling precis som en hel del annan utrustning på hästen kontrolleras. Det kan bli följden av ett nytt förslag.

Det är Society of Equitation Science (ISES) som har satt nosgrimmor under lupp. Eurodressage följer upp initiativet genom att publicera en fördjupande artikelserie om nosgrimmor den här veckan. 

ISES har bland annat påtalat att nosgrimmor kan göra mer skada än nytta och att viss kontroll därför behövs. Det finns undersökningar som – föga förvånande – visar att för hårt eller på annat sätt felaktigt spända nosgrimmor kan vara smärtsamma för hästen och orsaka stress då det hindrar hästens naturliga rörelse. 

Nu föreslår ISES att nosgrimmor ska kontrolleras av funktionärer under tävling på samma sätt som till exempel betsling och benskydd. Det är dock Internationella ridsportförbundet, FEI, som beslutar om nya regler.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden