Sverige
8 april 2020 10:46
Ridsportplus

Ny satsning för hållbar ridsport

MiljösmartDe urvuxna ridbyxorna och ridskorna ska komma till ny användning genom satsningen Re:ride, som startat i Skåne.
− För den som vill börja rida är det mycket utrustning som ska fram, säger Annika Bengtsson,

Ny satsning för hållbar ridsport
Hässleholms Ridklubb har precis satt upp Re:ride-skylten och öppnat gratisbutiken. Verksamhetsledare Annika Bengtsson till vänster och klubbens ordförande Ulrika Olsson till höger. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Idén med Re:ride väcktes när Skånes Ridsportförbund arrangerade en resa till Ebony Horse Club, en ridskola i ett av Londons mest socialt utsatta områden. Annika Bengtsson, verksamhetschef på Hässleholms ridklubb, var med på resan.
  − Att besöka den ridskolan var en stark upplevelse och vi var många som hade tårar i ögonen. Där fanns systemet med begagnad ridutrustning som skänktes till den som behövde, säger hon.

  Nio föreningar i Skåne har tillsammans med distriktet startat återvinningssatsningen, där ridbyxor, skor, stövlar, västar och annan ridutrustning kan lämnas in, så att någon annan kan få det.
  − Eller betala en liten slant för det om man vill och kan, säger Annika Bengtsson, som precis är redo att öppna gratisbutiken med det som lämnats in så här långt.
  − Vi riktar oss främst mot barn, som snabbt växer ur ridbyxor och skor. Men vi har också fått in lite västar och även några täcken.
  − Vi tänker att detta är ett sätt för medlemmar att hjälpa varandra, man ger det som är för litet och får något annat.

  Allt ska vara tvättat och rengjort

  Den som lämnar in saker ska ha tvättat och rengjort allting innan, och den som tar emot uppmanas att göra likadant, för att minimera smittrisken

  Hjälmar ingår inte i satsning.
  − Vi kan inte veta vad en hjälm varit med om, så därför tar vi inte emot begagnade hjälmar, säger Annika Bengtsson.

  Att dela med sig av ridutrustning som inte används länge är också helt rätt i denna tid av hållbarhetstänkande, säger Annika Bengtsson och får medhåll av Kris Kringstad, verksamhetschef på Malmö Civila Ryttarförening.
  − På vår ridskola ser vi mycket av det som fanns på ridskolan i London, och vi har länge haft både hjälmar, västar och skor till utlåning.
  − Jag kan tycka att idén om återvinning borde fångas upp av alla ridskolor, säger Kris Kringstad.

  I Malmöklubben blir det fasta öppettider med personal närvarande för den som vill hitta ridutrustning.
  − Vi vill att den som hämtar saker ska hämta till sig själv, och ta sådant som passar, inte för att ha något att växa i, säger Kris Kringstad.

  Fakta

  Det här är Re:ride

  Inkluderande och miljösmart

  Vad: Ridkläder, skor, stövlar och övrig ridutrustning, med undantag för hjälmar.

  Hur: Ridklubben tar emot skänkta saker och erbjuder andra att få del av dem.

  Tillvägagångssätt: Sakerna förvaras antingen på en plats som alltid är tillgänglig, eller med fasta öppettider exempelvis i föreningens cafeteria.

  Deltagande föreningar hittills: Hässleholms RK, Landskrona RK, Lunds Civila RF, Malmö Civila RF, Viarps Kör- och Ridklubb, Båstad RK, Staffanstorps RSF, Ystad RK, Klagshamns RF.

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2020.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden