Sverige
24 maj 2016 15:00

Forskning har gett ny kunskap om ridunderlag

Elin Hernlunds forskning ska minska risken att hopphästarna vid OS i Rio drabbas av skador liknande dem som uppstod i Aten 2004. På fredag presenteras hennes avhandling.

Tre hopphästar drabbades av akuta senskador inne på tävlingsbanan under OS 2004. Resultatet blev avlivning eller avslutad karriär för alla tre.

Det fick det internationella ridsportförbundet, FEI, att ta initiativ till vetenskaplig forskning för att utveckla en standardisering för bättre och säkrare underlag för främst hoppning. Veterinären Elin Hernlunds avhandling som presenteras vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala på fredag är en del av den forskningen.

I avhandlingen beskriver hon vad som händer när den hoppande hästens hovar kolliderar med marken och vilka påfrestningar det innebär. Informationen har använts för att utveckla ett mekaniskt hästben som kolliderar med underlaget på ett sätt som efterliknar den hoppande hästen.
– Det mekaniska hästbenet är utrustat med mätare som registrerar underlagets svar vid kollisionen. Det gör det möjligt att objektivt mäta underlagets funktionella egenskaper när det gäller ythårdhet, dämpning, elasticitet, grepp och enhetlighet, säger Elin i en kommentar.

Den objektiva mätmetoden har i avhandlingen jämförts med hur en grupp internationella toppryttare uppfattade underlagets egenskaper. Jämförelsen visade att bedömningen från de mycket erfarna ryttarna i stort samstämde med maskinens mätningar, men att variationen i ryttarbedömningarna var stor.
– Metoden används nu av FEI som en del av kvalitets- och säkerhetskontroll av ridbanor vid stora tävlingar som världscupen och vid mästerskap. Det mekaniska benet har därför redan flugit tur och retur till Rio de Janeiro inför sommarens OS, kommenterar Elin.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden