Dressyr
21 april 2020 11:14

Nya förslag från FEI om topptävlingar

CoronasmittanInställt EM 2021 och inställd Nations Cup-serie under 2020 - det är några av förslagen från FEI:s arbetsgrupp med ansvar för dressyrens tävlingskalender. Gruppen har även tittat på hur FEI bör tänka angående ungdomarnas EM i år, samt unghäst-VM i Verden.

Nya förslag från FEI om topptävlingar
Coronapandemin har haft stor påverkan på tävlingssäsongen 2020. Arkivbild: Lotta Vess/Istock

Telefonkonferensen hölls den 16 april och leddes av FEI:s generalsekreterare Sabrina Ibáñez, som är den som har det övergripande ansvaret för FEI:s tävlingskalender. I arbetsgruppen finns ett drygt tiotal medlemmar från FEI och andra internationella representanter, och på agendan fanns ett antal punkter.

Hela ridsportvärlden väntar på att få veta mer om när, och hur, en eventuell tävlingssäsong kommer att se ut framöver. Efter att OS flyttats till 2021 väcktes direkt frågor om hur det blir med EM 2021 – EM i dressyr, hoppning, paradressyr, körning och voltige är planerat att ridas i Budapest, Ungern, den 23-29 augusti 2021, bara tre veckor efter det nya OS-datumet.
Enligt Eurodressage har EM-arrangören sagt att de inte har möjlighet att flytta mästerskapet, och arbetsgruppens förslag är därför att ställa in EM i dressyr för seniorer 2021.

Istället vill arbetsgruppen – och även arrangören – flytta unghäst-VM i Ermelo, som skulle ha ridits 29 juli-1 augusti 2021, till EM-datumet 25-29 augusti 2021 för att inte krocka med OS.

Ännu oklart om ungdomarnas EM 2020

Det är tre planerade ungdomsmästerskap i dressyr under sommaren 2020 – EM för ponny, juniorer och young riders. Arbetsgruppens förslag är att beslutet om de ska ridas eller ej behöver tas senast tio veckor före tävlingsdatumet. Mästerskapen ska ridas utomhus, och om de ska flyttas fram måste de nya datumen fortfarande ligga på en vecka då ryttarna är lediga från skolan.

Arrangören av unghäst-VM i Verden, som skulle ha ridits i augusti 2020, har föreslagit ett nytt datum för årets mästerskap – 9-13 december 2020. Men här har arbetsgruppen sagt nej, med anledningen att det nya datumet ligger mitt i den hektiska världscupsäsongen. Man rekommenderar att unghäst-VM bör ridas utomhus, förslagsvis i september eller oktober, och inte krocka med någon världscuptävling.

Andra förslag från arbetsgruppen

Eurodressage rapporterar att arbetsgruppen råder styrelsen att helt ställa in Nations Cup-serien under 2020. När det gäller världscupfinalen 2021 är förslaget att återkomma till frågan senare under året.

Ett annat förslag är att CDIO-tävlingar, lagtävlingar, ska ha företräde i tävlingskalendern om det är flera tävlingar som ligger på samma datum – detta för att ge ekipagen chans att förbereda sig för OS.

Förslagen från arbetsgruppen är än så länge endast rekommendationer, som nu kommer att tas upp för diskussion i FEI:s styrelse innan beslut fattas. Arbetsgruppen har ett nytt möte den 28 april, skriver Eurodressage.

Arbetsgrupperna för tävlingskalendrarna inom de andra FEI-grenarna har sina möten under de sista veckorna i april. Hoppningen har haft ett första möte och ska följa upp det under onsdagen, den 22 april.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden