Sportnytt
20 januari 2020 10:45

Nya rutiner för dopningsprov på tävling

KvalitetssäkringSärskilda provtagningsteam tar från och med i år över tävlingsveterinärens roll när det gäller dopningsprov på tävling. Syftet är att underlätta för arrangörer och tävlingsveterinärer samt stärka säkerheten kring provtagningen.

Nya rutiner för dopningsprov på tävling
I första hand tas urinprov, men om det inte kan tas inom en timme tas blodprov i stället. Arkivbild: Roland Thunholm

Svenska Ridsportförbundet har under hösten 2019 utbildat ett 40-tal provtagare runt om i landet. Provtagarna har sedan tidigare stor erfarenhet av dopningsprovtagning från trav- och galoppsporten eller från internationella ridsporttävlingar.

Under ett år tas cirka 400 dopningsprov. Det sker rutinmässigt på mästerskap och större internationella tävlingar medan övriga tävlingar tas ut slumpmässigt. Under 2019 visade inga prover positivt resultat, men tio misslyckades och kunde inte analyseras.

Med införandet av särskilda provtagningsteam vill Svenska Ridsportförbundet både effektivisera och kvalitetssäkra hanteringen, samt underlätta för utökad provtagning.

Varje team kommer att bestå av två personer, där minst en har behörighet enligt Jordbruksverket att ta blodprov. Tävlingsveterinären får i annat fall som tidigare ta själva provet. Tävlingsveterinären är även den som tillsammans med överdomaren ansvarar för kontakten med teamet på tävlingsplatsen.

Vissa praktiska begränsningar finns, vilket innebär att de nya rutinerna till en början endast kommer att tillämpas på utvalda tävlingsplatser. På övriga tävlingsplatser sker provtagning som tidigare, det vill säga tävlingsveterinären sköter provtagningen med hjälp av det kit som skickas ut från Svenska Ridsportförbundet.

Provtagarna ersätts av Svenska Ridsportförbundet och det nya systemet kostar inget för arrangören. Första året är tänkt som ett provår som sedan ska utvärderas inför framtida antidopningsarbete.

Dopningsresultat 2019

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden