Sverige
1 april 2017 11:00

Nya underlaget magnetsand hyllas av forskare

(aprilskämt) En helt ny typ av underlag, magnetsand, lanseras nu på den svenska marknaden.
”Det här är framtidens underlag” säger SLU-professorn och underlagsexperten Lars Roepstorff.

Nya underlaget magnetsand hyllas av forskare
I dag slår den första anläggningen med det nya underlaget magnetsand upp sina portar.

Magnetsanden bygger på samma teknik som de japanska maglev-tågen, där magnetismens förmåga att både hålla ihop och stöta bort är den verksamma mekanismen.

Efter flera års forskning i både Japan och Tyskland släpps nu produkten på den svenska marknaden. Magnetsanden innebär att ryttaren kan reglera underlagets motstånd. En häst som ska arbetas lätt får hjälp av magnetismens förmåga att stöta bort, medan en häst som ska arbetas hårdare kan få ett större motstånd att arbeta mot.
− Att kunna växla mellan olika styrkor ger en helt ny effekt av träningen, och innebär också att hästarnas prestationsförmåga kan utvecklas på ett sätt vi inte har sett förut, säger Lars Roepstorff, som har följt forskningen med stort intresse.

Styrkan regleras

Magnetsanden kommer att få stor betydelse vid träning av dressyrrörelser. Styrkan kan regleras så att exempelvis frambenen skjuter ifrån underlaget lättare medan bakbenen blir mer markbundna, något som underlättar inlärning av piruetter.
– Ryttaren blir mer en pilot, som inte bara jobbar med de vanliga hjälperna utan dessutom med en joystick som styr tekniken. Det här tar in ridsporten i den digitala åldern och hästvärlden kan möta konkurrensen från dataspelen, säger Lars Roepstorff.

Vid hoppning kan magnetismens dragningskraft slås på i svängar och magnetismens frånstötande effekt användas över hindren.
– Vi har länge kunnat flyga till månen. Med den nya tekniken kan vi nästan hoppa till månen, säger Lars Roepstorff, som inte ser några gränser med den nya tekniken.

Hästarna måste vänjas stegvis

Ett absolut villkor är dock att den är noggrant testad innan ryttarna börjar använda de maximala effekterna.
– Ryttare vill ju inte råka ut för att systemet kraschar mitt i ett språng. Det krävs också att hästarna stegvis vänjer sig vid tekniken, eftersom det annars är risk för att de drar av sig skorna om till exempel man använder full effekt för att hästen ska stå still.

Han ser dock inga problem med att hästarna rent mentalt ska kunna ta till sig sina nya förmågor.
– Hästar är ytterst anpassningsbara. Det är en ren träningsfråga.

Erbjuder gratis provridning

Den första anläggningen för magnetsand slår upp sina portar i dag. Den ligger i Foolunda mellan Skövde och Hjo i Västergötland och erbjuder gratis test för alla som vill provrida på det nya underlaget.

Denna text är ett aprilskämt publicerat 1 april 2017.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden