Hoppning
23 mars 2021 06:20

Nya unghästserien: ”Vill skapa långsiktigt utbildningsalternativ”

UnghästserieNya unghästserien Global Trucks Youngster Tour kom av sig med pandemin i fjol, men nu laddar arrangörerna om och höjer prispengarna till totalt 200 000 kronor. "Vi vill skapa ett alternativ för de som vill utbilda sina unghästar långsiktigt", säger banbyggaren och initiativtagaren Sara Brink.

Nya unghästserien: ”Vill skapa långsiktigt utbildningsalternativ”
Norrköping Horse Show står för det första kvalet. Foto: Roland Thunholm

Pandemin satte i somras stopp för den nya unghästserien Global Trucks Youngster Tour, men nu tar arrangören ny sats och höjer prispengarna till totalt 200 000 kronor. Enligt arrangören skiljer sig serien från övriga unghästserier genom att den är uppbyggd med stegvis svårare kval inför finalen som avgörs i samband med hopp-SM på Mantorp Hästsportarena i mitten av augusti.

– Vi vill skapa ett alternativ för de som vill utbilda sina unghästar långsiktigt och ge dem förutsättningar att få tävla på bra arenor med de bästa förutsättningarna, berättar Sara Brink, A-banbyggare och en av initiativtagarna till serien, i ett pressmeddelande.

Första kvalet rids i 0,90-hoppning för 4-åriga hästar, 1,10- hoppning för 5-åriga hästar och 1,20-hoppning för 6-åriga hästar. Därefter ökas svårighetsgraden stegvis för att i finalen ridas i 1,00-hoppning för 4-åringarna, 1,20-hoppning för 5-åringarna och 1,30-hoppning för 6- åringarna.

– De 15 bästa i varje årskull får rida finalen, och det räcker att ha genomfört två av kvalen för att ha möjlighet att ta sig till final, förklarar Sara Brink vidare.

Både 4- och 5-åringarna kommer att bedömas i såväl kval som final på fem punkter: inställning, förmåga, galopp, ridbarhet och teknik. Vid lika felpoäng särskiljs hästarna av domarnas betyg. En representant från sporten och en från aveln kommer att vara domare i varje omgång. Lasse Berglund, Lena Zeiloth, Eva Gudmundsson, Fredrik Spetz, Erik Jerneld och Daniel Svensson är några av de aktuella domarnamnen.

Bedömning A gäller för 6-åringarna i kvalen, där omhoppning på tid kan bli aktuellt först i finalen.

Den totala prissumman är 200 000 kronor i finalen. 50 000 kronor går till 4-åringarna, där 20 000 går till vinnaren. 65 000 kronor går till 5-åringarna med 30 000 till vinnaren, och 6- åringarna får dela på hela 85 000 kronor, med 35 000 till vinnaren. Dessutom väntas fina. hederspriser, enligt Sara Brink.

Arrangörerna har fått signaler om att många redan förbereder sina hästar inför serien, som rönte stort intresse förra året.

– För mig är det här ett jättebra alternativ för att utbilda mina unghästar. Eftersom jag redan nu vet kvaldatumen kan jag planera in så att de hinner få tillräckligt med vila. Det är också bra att kvalen inte börjar för högt utan att hästarna successivt kan få avancera i klasserna. Dessutom är det otroligt skönt att få rida på bra tävlingsplatser med bra underlag, hindermaterial och banbyggnation – sådant stärker verkligen hästarnas utbildning, menar Björn Svensson, framgångsrik unghästutbildare från Norrköping.

Kalender – Global Trucks Youngster Tour

Kval 1: 14 maj, Åby Ridklubb och Norrköping Horse Show Youngster Jumping.
Kval 2: 13 juni, Kimstads Ryttarförening.
Kval 3: 2 juli, Mjölby Ridklubb på Mantorp Hästsportarena.
Final: 14 augusti, Skogslottens Ryttarförening på Mantorp Hästsportarena.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden