Avel
1 december 2016 14:48

Nya vinnare i Breeders Trophy

Under Swede Horses stora årliga unghästtävling Breeders Trophy var det i år bara SWB-registrerade hästar i startfältet. Som tidigare tilläts hästar utan Breeders Trophy-anslutning att starta. Det får de inte 2017 - och årets resultatlista har uppdaterats retroaktivt.

Nya vinnare i Breeders Trophy
Crusader Ice och Stephanie Holmén när de vann på Elmia. Foto: Roland Thunholm

Redan under SWB:s ordförandekonferens tidigare i höstas deklarerades att övergångsreglerna för evenemanget Breeders Trophy skulle skärpas inför 2017.

Breeders Trophy är namnet på det system med uppfödarepremier som funnits för SWB-registrerade hästar i mer än 20 år. Från och med i år är det också Swede Horses huvudsakliga uppgift – att arrangera unghästevenemang, tidigare kallade Avels- och Sportchampionatet.  

Verksamhetsledare på Swede Horse, Tomas Torgersen, meddelar via organisationens webbsida skärpningen.
”I år hade vi en del övergångsregler, bland annat att SWB-hästar som inte var Breeders Trophy-anslutna fick delta. Så kommer det inte att vara 2017. Då är det bara SWB-hästar anslutna till Breeders Trophy som gör upp i både hoppning, dressyr och fälttävlan.”

Nu går organisationen ett steg längre och publicerar nya resultatlistor för årets upplaga, delvis för att tydliggöra hur Breeders Trophy-premierna delats ut.
– I år hade vi några SWB-hästar som inte var Breeders Trophy-anslutna som hamnade före anslutna hästar i prislistan. Dessa hästar fick inte ta del av Breeders Trophy-medlens prispengar, men i resultatlistan är de alltjämt före de anslutna hästarna, säger Tomas Torgersen.

Redan före tävlingen var det klart att godkända hingstar grundregistrerade i utländska förbund ej fick ta del av BT-medel även om de fick starta. De nya resultatlistorna för Breeders Trophy speglar även den ändringen främst för dressyren.

Ny segrare i 5-åringarnas hoppklass är Crusader Ice riden av Stephanie Holmén. Iggy Pop som segrade i klassen är SWB-registrerad men inte BT-ansluten och försvinner därför från BT-prislistan. På åttonde plats fanns J-lids Ingeborg som också saknade BT-anslutning och försvinner därför också från den nya prislistan. Det innebär att alla placerade får lite mer premier.

Bland 6-åringarna är det andraplacerade Quintendra riden av Alexander Zetterman som saknar BT-anslutning liksom Saint Tropez Soul och därmed inte är med på den nya prislistan.  Uppfödare och ägare till Cheer Up T riden av Victoria Almgren respektive Here I am med Katarina Torstensson i sadeln är i och med detta premie-berättigade.

För dressyren är detta inga egentliga nyheter. De två segrande godkända hingstarna Dragon Welt, 4-års vinnare, och 6-årige Van Vivaldi var varken SWB-registrerade eller BT-anslutna. Som utlandsregistrerade men godkända hingstar hade de möjlighet att starta men Swede Horse deklarerade på förhand att inga Breeders Trophy-medel skulle delas ut till denna kategorin. Bland de hoppplacerade var Karmel van de Watering i samma läge.

Ny resultatlista

De nya resultatlistorna innebär att ett antal hästägare har rätt att söka utbetalning av sina premier via blanketten som ska skickas in till Swede Horse.
– I praktiken betalar vi ut premierna även om blanketten inkommer för sent. Vi håller aldrig inne BT-pengarna. Egentligen är datumet mest för att få folk att skicka in så fort som möjligt, meddelar Lottis Levin från Swede Horse.

Vad händer med de BT-premier som uppfödare och hästägare inte ansöker om?
– BT-premierna som inte blir utbetalda återgår i systemet. Men nästan alla premier betalas ut, förklarar Lottis Levin.

För SWB-registrerade hästar är det allra enklast att ansluta som föl men det går att hänga på efter hand. Här hittar du information om hur du ansluter din häst till Breeders Trophy – om det inte är gjort vid grundregistreringen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden