Sportnytt
5 januari 2020 07:00

Nyårsföl föddes av sto som räddats från slakt

Första föletI höstas räddades 26 portugisiska alentejo-hästar från döden, genom en svensk insats. Ett av stona fölade på nyårsdagens morgon, så nu är glädjen dubbel hos ägaren Jenny Linderoth i Grillby.

Nyårsföl föddes av sto som räddats från slakt
Alentejo-fölet Matteus föddes på nyårsdagens morgon. Foto: Jenny Linderoth

Tidigt på nyårsdagens morgon var stoet fortfarande ensam i boxen och allt var lugnt.
− Men när jag kom ut i stallet vid niotiden för att släppa ut hästarna, såg jag något mer i boxen, ett fuxfärgat, stickelhårigt föl, berättar Jenny Linderoth, som förmodligen är uppfödare av 2020 års första föl.

Bakom denna fölning finns en dramatisk historia. Fölets mamma, Matilda, är en alentejo-häst som kommer från Portugal.
− Uppfödaren skulle lägga ner och slakta sina hästar, och det fick Katarina Bowallius som bor i Portugal reda på. Hon startade en räddningsaktion och 26 hästar räddades tack vare henne.

200104 Första Fölet 2
Det lilla hingstfölet har en speciell färgkombination. Foto: Jenny Linderoth

15 av dessa hästar köptes av svenskar och kom till Sverige i höstas. Jenny Linderoth köpte två ston.
− Matilda var den sista hästen som valdes ut att få komma hit. Egentligen skulle en ettåring kommit med, men den hoppade över ett staket och har inte synts till sedan dess.
− Ödet ville tydligen att Matilda skulle hit. Hon har en fantastisk personlighet. Trevlig, social, orädd och nyfiken. Jag brukar säga att hon är som ett vänligt väsen, säger Jenny.

Alentejohästarna är en lusitanokorsning, men de är ganska små. Matilda som fick föl nu är 142 centimeter, och det andra stoet 147 centimeter.
− Från att ha levt helt vilt har de acklimatiserat sig väldigt bra här, och tanken är att vi ska sälja dem som ridponnyer så småningom, säger Jenny som själv har halvblodsuppfödning i liten skala.

200104 Första Fölet 4
Fölet kommer gärna fram och hälsar. Foto: Jenny Linderoth

Jenny utgick från att båda stona var dräktiga, eftersom de levt halvvilda i flockar, men visste inte när de kunde väntas föla – eller vad det skulle bli.
− Vi trodde att det kunde komma ut en mula, eftersom det fanns många åsnehingstar där hästarna gick. Men det var en liten häst.

Det lilla hingstfölet ska heta Matteus, efter förslag från Jennys dotter Nicole.
− Hon tyckte att namnet passade bra ihop med Matilda. Det känns skönt att allt gick bra, och det är verkligen något speciellt att vi fick vara med och rädda de här hästarna.

200104 Första Fölet 3
Alentejo-hästen Matilda och fölet Matteus. Foto: Jenny Linderoth

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden