Sverige
18 december 2016 08:15

Nytt fall av misstänkt EHV-1 i centralnervös form

I november blev två hästar i Norrköping så sjuka av EHV-1, mer känt som virusabort, att de avlivades. Nu misstänks ett nytt fall av samma virus i centralnervös form på närliggande Vikbolandet.

Nytt fall av misstänkt EHV-1 i centralnervös form
Ännu ett fall av virusabort misstänks i Östergötland.

Hästar kan få nio olika typer av herpesvirus enligt Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, och det aktuella viruset EHV-1 är det som fruktas mest. Det kan leda till luftvägsinfektioner, neurologisk sjukdom och hos dräktiga ston även kastning.

I november konstaterades virusabort i centralnervös form i två travstall i Östergötland där hästar visade neurologiska symptom. I ett av stallen avlivades två hästar efter att de, trots snabb behandling, blivit alltför sjuka och till sist knappt kunnat resa sig (läs mer här).  Samtliga sjuka hästar var icke dräktiga hästar där viruset gav neurologisk sjukdom som visade sig genom exempelvis vinglig gång och förlamning.

Stallen isolerade omedelbart och sedan dess har det varit lugnt tills nu. Ännu ett misstänkt fall av virusabort i centralnervös form på Vikbolandet, just öster om Norrköping där de tidigare smittade stallen ligger, har precis rapporterats.

Provtagning är utförd i det misstänkta stallet och isoleringsrekommendationer är utfärdade, precis som för de andra stallen då misstanke om viruset fattades.
– Från det att hästarna är friska måste det gå ytterligare tre veckor innan de får träffa andra hästar. Även ägare till hästar som har varit i kontakt med ett drabbat stall informeras och ska isolera sina hästar i tre veckor från kontakten, förklarade länsveterinär Maria Leclercq i november hur det går till i smittade stall.

Då gav hon också några goda råd till oroliga hästägare.
– Att hålla koll på tempen är alltid ett bra tips eftersom hästar med virus ofta får feber. Likaså att byta kläder och ha god handhygien innan du går in i ditt stall när om du har varit i ett annat stall. Det är det bästa skyddet mot många sjukdomar.
Något annat att tänka på?
– Om din häst visar vanliga förkylningssymptom kan du ha virusabort i bakhuvudet. Åk inte och träna och tävla, utan kontakta veterinär som får avgöra om prover ska tas.

EHV-1 är främst en luftburen smitta, men smittar också indirekt via exempelvis otvättade händer eller föremål. Viruset är anmälningspliktigt om det har lett till abort eller visar sig i centralnervös form, som hos exempelvis de avlivade hästarna.

Komplett information från SVA om EHV-1

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden