Veterinärt
19 augusti 2021 11:00
Ridsportplus

Nytt test hittar gammal Tildren

FinkänsligtVid laboratoriet hos Hong Kong Jockey Club har forskare utvecklat en så känslig metod att de kan hitta bisfosfonat i urin och blod mer än tre år efter att hästen fått det. Substansen finns i läkemedlet Osphos och licenspreparatet Tildren.

Nytt test hittar gammal Tildren
I vilken grad det nya testet kommer att användas vid tävlingar och hästauktioner återstår att se. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Eftersom bisfosfonat är förbjudet att använda på tävlingshästar yngre än fyra år inom de flesta hästsportorganisationer, kan detta innebära att illegal användning kan upptäckas långt efteråt.

Känsligare testmetod

Dagens testmetoder har kunnat påvisa bisfosfonat upp till 40 dagar efter behandling, men den här nya, känsligare testmetoden kan alltså visa om hästen fått substansen flera år tidigare.

När testet utvecklades, använde man 24 fullblod som hade fått bisfosfonat mellan en månad och tre år före provtagning. Testet gav utslag för samtliga hästar.
– När hästen kommer i träning kan de delar av substansen som bundits till mineralerna i skelettet frigöras, konstaterar forskarna i sin rapport. Detta kan ske långt efter att det givits till hästen.

Bisfosfonat är mycket omdiskuterat. På människor har substansen använts i flera år mot benskörhet och till en början ansågs det stärka skelettet, eftersom det bromsar nedbrytningen av benet och benmassan kan öka tack vare det.

Ökat antal benbrott

Men på senare tid har man tvärtom sett ökat antal benbrott hos dem som använt bisfosfonat länge. Det finns funderingar kring om behandlingen gör att nedbrytningen av benet hämmas så kraftigt att det åldras snabbt, blir sprött och därmed lättare går av.

Den minskade bennedbrytningen kan också tänkas hämma kroppens förmåga att läka mikrosprickor i benet, som då kan växa och försvaga benet. Allt detta gäller även hästar.

Behandling med bisfosfonat har flera gånger diskuterats vid olika veterinärkonferenser. Det anses vara ett kontroversiellt läkemedel som ska användas med försiktighet då det återstår många frågetecken kring dosering, effekt och biverkningar samt vilka diagnoser det kan vara lämpligt vid.

De flesta hästsportorganisationer har infört restriktioner kring användande av bisfosfonat.

I vilken grad det nya testet kommer att användas vid tävlingar och hästauktioner återstår att se.

Källa: New Test Can Detect Tildren Three Years After Treatment, The Horse 9 juni 2021.

Fakta

Detta säger Sv RF:s karenstidslista:

LÄKEMEDEL GODKÄNDA FÖR ANVÄNDNING TILL DJUR MEN FÖRBJUDNA TILL TÄVLINGSHÄSTAR:

  • Behandling med bisfosfonater av hästar yngre än fyra år, eller bisfosfonater som administreras på annat sätt än läkemedlet är godkänt/inregistrerat för.
  • Användning av bisfosfonater utan godkännande för försäljning är också förbjuden.
  • Detta inkluderar alla aminobisfosfonater (t ex zoledronat, alenodronat, pamidronat).

KARENSTID MINST 60 DYGN:

  • Bisfosfonater (t ex Tildren® och Osphos®) får inte användas på hästar yngre än fyra år, det vill säga till och med den 31 december det år hästen fyller tre år.
  • Undersökning och bedömning av veterinär krävs innan behandling.
  • Bisfosfonater får enbart användas, efter fastställd diagnos, på de indikationer som tillverkaren angivit.
  • Administrationssättet får inte avvika från det sätt tillverkaren av läkemedlet angivit.
  • Det innebär att intraartikulär injektion av bisfosfonater är förbjuden.
  • Bisfosfonater utan godkännande för användning till häst, inklusive alla aminobisfosfonater, är också förbjudna. Detta innebär att Osphos® enbart får ges intramuskulärt och för användning vid strålbenshälta.
  • Inom Europa har Tildren® indikationerna strålbenshälta och spatt samt får enbart ges intravenöst.
Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden