Veterinärt
24 april 2018 15:17

Nytt vaccin kan råda bot på problem vid knottallergi

VaccinGenom att angripa problemet med knottallergi på ett annat sätt än tidigare har schweiziska forskare tagit fram ett recept för ett nytt och lovande vaccin.

Nytt vaccin kan råda bot på problem vid knottallergi
19 av hästarna i studien vaccinerades. Arkivbild: Binnerstam/Istock Photo

Traditionellt försöker man behandla hästar med knottallergi genom att tillverka ett vaccin för varje häst, med uppgift att göra immunförsvaret tolerant mot allergenerna.

En grupp schweiziska forskare under ledning av Antonia Fettelschoss-Gabriel vid universitetsdjursjukhuset i Zürich, har istället tagit fram ett vaccin som ska förhindra att en viss sorts vita blodkroppar, eosinofiler, förökar sig och aktiveras. Det är dessa som ger upphov till hudskador när hästarna kliar sig.

– Vi har särskilt inriktat oss på att blockera de kemiska budbärare som triggar igång överkänsligheten, berättar Fettelschoss-Gabriel. Vaccinet innehåller bland annat nanopartiklar som ska hjälpa till med det.

Vaccinet har testats i en placebo-kontrollerad dubbelblindtest, som omfattade 34 islandshästar med konstaterad knottallergi. 19 av hästarna vaccinerades, medan övriga 15 fick ett placebopreparat.

Visar på god effekt

Resultatet visar på god effekt. De vaccinerade hästarna fick lägre andel eosinofiler i huden och därmed mindre klåda och sår eller andra skador, såväl när man jämförde med föregående år som i jämförelse med placebogruppen.

När svidknotten biter en häst, sprutar de in allergener som aktiverar celltyper att dels stimulera nervsystemet att sända signaler om klåda till hjärnan, dels öka andelen av de kemiska budbärarna Interleukin 5 (IL-5). De senare spelar en viktig roll för att intensifiera produktionen av eosinofiler, vilka är det som ger skador i huden. Genom att hämma aktiviteten hos IL-5, hejdas produktionen av eosinofiler.

I forskningsrapporten sägs tyvärr inget om när detta vaccin skulle kunna finnas på marknaden, men i och med denna studie har arbetet i alla fall påbörjats.

Källa: Treating insect-bite hypersensitivity in horses with active vaccination against IL-5. Fettelschoss-Gabriel A et al. Journal of Allergy and Clinical Immunology, april 2018

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden