Krönika
3 juni 2019 11:55

”Obegripligt att kandar fortfarande är obligatoriskt i internationell dressyr”

Krönika"Det är plågsamt att sitta på (press)-läktaren och se torra gapande munnar ända upp på högsta nivå. Vad munproblemen än beror på, tror jag inte att de blir mindre med kandar." Det skriver Ridsports Lisa Hoff i sin senaste krönika.

”Obegripligt att kandar fortfarande är obligatoriskt i internationell dressyr”
"Vad munproblemen än beror på, tror jag inte att de blir mindre med kandar", skriver Lisa Hoff. Foto: Roland Thunholm (höger)

FEI har hög svansföring när det gäller hästens välfärd. Vissa regler är stenhårda. Minsta droppe blod och ryttaren är diskad. Det spelar ingen roll om hästen känner av det eller ej, för det ser förbaskat illa ut. Helt rätt. Det handlar om vad sporten visar upp.

Därför är det helt obegripligt att kandar fortfarande är obligatoriskt i internationell dressyr från CDI 3* och uppåt. Det är plågsamt att sitta på (press)-läktaren och se torra gapande munnar ända upp på högsta nivå. Vad munproblemen än beror på, tror jag inte att de blir mindre med kandar.

Ibland räcker det med att en häst drar isär läpparna för att jag ska bli nervös. I världscupfinalen höll självaste Weihegold mig på halster. Var det blod eller tandkött som syntes under några moment? Tack och lov var det bara tandkött.

Jag vet inte hur Weihegold är i munnen eller vad världens bästa Isabell Werth anser om kandartvånget. Jag får fråga nästa gång. Men som hon själv sa i Göteborg – sporten måste alltid tänka på sitt ansikte utåt ”om vi ska kunna fortsätta med detta om tjugo år”.

I Sverige är tvånget att rida på kandar från Msv B:4 borttaget sedan 2015. Det hjälper inte den som vill satsa internationellt. Paulinda Friberg visade mig en gång hur trångt det var i munnen på Di Lapponia och sa att hon skulle rida enbart på träns bara det var möjligt.

Överlag verkar det som om hästarna inte bara har blivit känsligare och nervigare, de har mindre munnar också. Hästarna är modernare än FEI:s regler, kan man säga.

Alla vill se harmoni i dressyr. Samtidigt visar undersökningar att dressyrhästar är mer stressade än hopp- och fälttävlanshästar. (Ridsport nummer 5/2019).
Det om något talar för att låta dressyrhästen välja betsling. Ingen skulle
väl komma på tanken att rida med en sadel som hästen inte trivs med. Eller vad är det jag inte förstår? Ge mig ett enda vettigt skäl till att ha kvar kandartvånget.

Beridaren Louise ”Loi” Lindström, (krönikör i denna tidning) gjorde i sitt examensarbete en enkät bland dressyrdomare året efter att Sverige slopat kandartvånget. Domarna svarade att de såg färre munproblem såväl som hästar bakom hand sedan betslingen blev valfri. Louise hoppades kunna påverka det internationella ridsportförbundet FEI. Det verkar vara svårt.

Detta är en krönika – en personligt skriven text där skribenten själv står för åsikterna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nr 9/2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden