Sverige
2 november 2023 08:31

Och de nominerade är…

RyttargalanNu är nomineringarna till de flesta av de utmärkelser som delas ut på Ryttargalan i slutet av november klara. Henrik von Eckermann är inte helt oväntat nominerad till flera priser. Läs mer om några av de nominerade och juryns motiveringar här.

Och de nominerade är…
Europamästare! Rolf-Göran Bengtsson, Jens Fredricson, förbundskapten Henrik Ankarcrona, Wilma Hellström och Henrik von Eckermann. Foto: Kim C Lundin

De senaste åren har det varit guldfest på Ryttargalan efter svenska hopplandslagets OS-guld 2021 och VM-guld 2022. I år utlovas ännu en guldfest i spåren efter EM-guldet.

Det svenska hopplandslagets framgångar de senaste åren syns även bland årets nomineringar, till exempel är regerande världsmästaren Henrik von Eckermann nominerad till priset Årets prestation, hans EM-häst Iliana till Årets häst, hans hästskötare Louise Barraud kan bli Årets hästskötare och så är ingår han i guldlaget från EM som är nominerat till Årets bragd.

Även hoppryttaren Jens Fredricson och dressyrryttaren Therese Nilshagen tillhör dem som är knutna till nomineringar för flera utmärkelser.

Läs juryns nomineringar och motiveringar nedan.

Nominerade till Årets bragd

Tillden so m med vilja och övertygelse antagit ett kraftprov, övervunnit motstånd och under press levererat ett enastående resultat, långt utöver det förväntade.

Therese Nilshagen, dressyr
I sitt åttonde stora mästerskap slog hon till med personbästa, svenskt kürrekord och en stark sjätteplats i EM-finalen. Detta tillsammans med sin 16-årige trotjänare Dante Weltino.

EM-guldlaget i hoppning
Med tre oprövade hästar och en ny ryttare i EM-laget var förväntningarna på Sverige nedtonade. Men det som i Milano skulle bli ett test för framtiden blev där och då ett nytt formidabelt och helt överlägset guld.

EM-bronslaget i voltige
Efter att ha varit nära många gångar kunde Team Svea äntligen kliva upp på pallen som bronsmedaljörer i lagfreestyle i EM på Flyinge i somras. Därmed är 21 års medaljtorka på seniorsidan över.

Nominerade till Morgondagens häst

Svenskägd häst mellan sex och åtta år som spås bli en kommande stjärna.

Fun4ever FRH (HANN val f 2015 e Feedback u Donna Donna e De Vito, uppf Gerd Pigge, äg Gunilla Nilsson Edholm, ryttare Martin Ågevall)
Som 7-åring var han bland Tysklands bästa i sin klass. Att Bundeschampionat-trean Fun4ever nu går för blågult är ett kul besked för svensk dressyr.  ”Freddie” är en komplett häst med kvaliteterna som gör en stjärna.  

Dinathia (sto f 2016 e Diacontinus u Natschy e Natiello xx, uppf Werner Kaiser, äg Sara Algotsson Ostholt och Chevau AB, ryttare Sara Algotsson Ostholt)
Efter sin seger i Bundeschampionat för 6-åringar 2022 blev hon en snackis även utanför fälttävlansvärlden. Sedan dess har hon gått från klarhet till klarhet och vann nyligen i sin debut på lång trestjärnig nivå internationellt. En häst med extra allt i alla moment och en OS-medaljör i sadeln.  

Orca Sit Z (val f 2014 e Ogano Sitte u Mi Amour e Quick Amour GE, uppf Schott Reimo, äg Ragnar Bjurfors AB, ryttare Jonna Ekberg).
Med rutinerade Jonna Ekberg i sadeln hoppar Orca Sit Z stadigt mot hög höjd. Bästa svenskflaggade häst på årets Unghäst-VM.

 Nominerade till Årets uppfödare

Svensk uppfödare som haft betydande framgång/ar med sin/sina uppfödningar.

Lena Nyström, Genarp.
Alltid högaktuell som uppfödare i resultatlistorna. I år kan hon briljera med toppresultat i unghäst-VM i två grenar. I fälttävlan var 6-åriga Sella fyra med Therese Wiklund i sadeln. I dressyr blev Diploid sjua i 7-årsfinalen, riden av Vendela Eriksdotter Rubin.     

Hästägarna
Uppfödarna Bo och Eva Pettersson kom till Falsterbo för första gången för att se Emma Odervall rida deras häst. Nu är uppfödarna från Öland nominerade till utmärkelsen Årets uppfödare. Foto: Anna Nyberg

Eva och Bo Pettersson, Köpingsvik.
På en mjölkgård på östra Ölands föds varje år runt tio välstammade föl – som hobby. Målet är glädjen i att följa hästarnas karriär, vare sig det är i dressyr, fälttävlan eller hoppning. I år är det bland annat BE Allex, en av världens bästa unga dressyrhästar, som slår högst.

Jonas och Marjut Sohlman, Stockholm.         
Det var en chansning att välja en ung oprövad hingst till ett 3-årigt sto. Men vilken fullträff det blev. Cicci BJN är hästen som ägde i hoppningens världscup och klarade hårdtestet i EM. En stor publikfavorit vart hon än kommer.

Årets hästskötare 

Hästskötare som sätter hästen i första rummet, skapar bra laganda och är ett bra föredöme för andra.

Louise Barraud, hoppning
Hon är King Edwards och Ilianas hovleverantör och den hundraprocentiga klippan bakom dubbla VM-guld, EM-guld och chefen Henrik von Eckermanns 16 månader som världsetta. En glädjespridare som får ryttaren och hästarna att må som kungar. 

Familjen Strauss, sportkörning
Det krävs ett teamwork i särklass för att få hjulen att snurra i en familj full av kuskar. Systrarna Sofie och Elise kör på toppnivå, men hela familjen med mamma Karin, pappa Patrick och brorsan Felix hjälps åt. Familjen Strauss står för genuint lagarbete och är sanna ambassadörer för svensk sportkörning.

Anna Mangbo, paradressyr
Jordnära, omtänksam och alltid med hästarnas bästa för ögonen. Anna Mangbo är en hästskötare med extra allt som får pararyttaren Lena Malmström och hennes hästar att prestera på topp. En oumbärlig del i det svenska parateamet.

Morgondagens stjärna

Hängiven ryttare/kusk under 25 år som har förutsättningar att bli en framtida stjärna. Ryttare/kusk ska ha placering i svår klass och internationell erfarenhet. Man kan bara vinna priset en gång.

Beata Hermelin, hoppning
Det såg kört ut för 19-åriga Beata Hermelin inför finalen av YREM. Två rundor senare hade hon som dagens enda dubbelnolla bärgat silvermedaljen och visat världen vilket klassryttare hon är. Nu höjer denna flerfaldiga SM-vinnare ribban ytterligare hos Angelie von Essen i England.

Ida Welander, voltige
SM- och NM-guld i all ära. Femteplatsen i VM för young vaulters i Flyinge i somras smäller ändå högst för 20-åriga Ida Welander. På ryggen av Ramstein visade denna hästälskande gymnast  att hon tillhör världstoppen i en sport där mjukheten och samspel med hästen är en vattendelare.

Vendela Eriksdotter Rubin, dressyr
Dressyr eller fälttävlan. 24-åriga Vendela Eriksdotter Rubin har inte velat välja fullt ut. Men i sadeln på Diploid är det i dressyr som hon gjort sig ett namn. Med mjuk modern ridstil har hon lotsat valacken till seger i Breeders tre år i rad och toppade i år med att bli sjua i 7-årsfinalen i unghäst-VM.

Årets häst

Häst som haft en betydande och avgörande roll under året för svensk ridsport.

Dante Weltino OLD (OLD hingst f 2007 e Danone I u Rihanna e Welt Hit I, uppf Olaf Bahls, äg DLZ Lodbergen, ryttare Therese Nilshagen)
År efter år, i OS, VM och EM, ger denna happy athlete allt för kung och fosterland och sin ryttare Therese Nilshagen. Efter att ha tillhört världstoppen i sex år nådde han i årets EM nya nivåer och slog svenskt rekord i kür. Blev i knivskarp konkurrens sexa i finalen.

Jens-fredricson-markan-cosmopolit-2-220814-rt
Jens Fredricson och Markan Cosmopolit. Foto: Roland Thunholm

Markan Cosmopolit (SWB val f 2011 e Cohiba u Cohiba e Calido I, uppf
Sören Savgren, äg Markan Strömsholm, ryttare Jens Fredricson)
Den svenska helylleprodukten ”Cosmo” har bevisat att förra årets VM-sensation inte var någon engångsföreteelse. Helt med på noterna i Milano där han tog ledningen direkt. En klippa i laget och femma efter finalen. En hjältehäst som gör sin svenska publik varm i hjärtat.

Iliana (KWPN sto f 2013 e Cardento 933 u Destiny e Gentleman, uppf Bocken Johansson Stables, äg Georg Kähny, ryttare Henrik von Eckermann)
De tre första EM-rundorna var inga problem för mästerskapsdebuterande Iliana. Det var ingen överraskning. Men att hon skulle hålla hela vägen in i kaklet och sluta sexa hade kanske bara hennes ryttare vågat hoppas på. En kronprinsessa har visat att hon är OS-redo. 

Årets prestation

Exceptionell prestation under året.

Rolf-Göran Bengtsson, hoppning
Bara 61 år och med motivationen på topp är Rolf-Göran Bengtsson ett hett namn för framtiden. Efter OS och VM på bänken tackade han för platsen i EM-laget genom en stark laginsats och en elfteplats individuellt med nya topphästen Zuccero. En comeback som heter duga.

Jens Fredricson, hoppning
I vintras bestämde sig Jens Fredricson för att satsa mot EM med Markan Cosmopolit. Det var målet allt handlade om. Och tala om att pricka in formen. I ledning de tre första dagarna i Milano, lagguld och en slutlig femteplats individuellt.

Henrik von Eckermann, hoppning
Vårens VC-mästartitel och sommarens EM-guld är toppar som glänser. Men mest imponerar den höga jämnheten under 16 rekordartade månader som världsetta. Detta är ryttaren som oavbrutet tänjer sina gränser och får häst efter häst att helhjärtat följa honom på resan.

När det gäller en del utmärkelser, som till exempel Årets ridskolehäst och Årets tränare, offentliggörs inga nomineringar.

Här kan läsa vilka som är nominerade till Ridsports pris Årets komet.

Ryttargalan hålls den 29 november på Grand Hôtel i Stockholm. 

Ryttargalans webbplats

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden