Sverige
24 maj 2021 11:24
Ridsportplus

Ökad press på veterinären — om nya lagen går igenom

AktuelltHästbesiktningen blir en springande punkt vid hästköp i framtiden — om förslaget till ny konsumentköplag går igenom. Enligt förslaget ökar köparens undersökningsplikt.

Ökad press på veterinären  — om nya lagen går igenom
Allt fler veterinärer reserverar sina bedömningar vid hästbesiktningar. Det är ett led i att deras bedömning kan komma att räknas som bevis vid en tvist. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

En hästbesiktning kan säga en del om hästens förflutna, men besked inför framtiden är ofta svåra att ge. Ändå är det precis vad många köpare efterfrågar, och även vad de förväntas ta reda på enligt förslaget till ny konsumentköplag.

Samtidigt föreslås presumtionstiden, tiden för att upptäcka ursprungliga fel, bli förlängd från ett halvår till ett år, och det förstärker besiktningsveterinärens utsatta läge.
– Salubesiktningar av hästar är besvärliga redan som det är, säger Lena Malmgren, veterinär och ordförande i Veterinärförbundets hästsektion, som anser att hästar och andra djur ska lyftas ut från Konsumentköplagen. Detta eftersom levande djur är föränderliga, och att det ofta är omöjligt att säga om en skada på djuret, som upptäcks i ett senare skede, fanns vid köpet eller inte.

Felbedömning kan leda till rättsliga processer

Lenamalmgren
Lena Malmgren Foto: Roland Thunholm

I besiktningsintyget kan veterinären skriva in om hen gör bedömningen att exempelvis ett röntgenfynd kommer att få en betydelse i framtiden, eller om veterinären väljer att avstå från att göra någon bedömning.
– Risken är att veterinärer väljer att avstå från att göra en bedömning. Det finns också veterinärer som har slutat göra besiktningar knutna till försäljningar, eftersom konsekvenser av en felbedömning kan bli stora och leda till rättsliga processer, säger Lena Malmgren.

Anette Graf har nyligen börjat som försäkringsveterinär på Agria, där hon bland annat går igenom besiktningsintyg och röntgenbilder och gör en riskbedömning vid införsäkring av hästar.
– Jag upplever en tendens att formuleringen ”fyndets betydelse kan inte avgöras vid besiktningstillfället” används mer frekvent. Det är ju också så att ju mer vi röntgar, desto mer hittar vi, och det blir mer för veterinären att bedöma, säger hon.

Anettegraf
Anette Graf

Anette Graf påminner om att all diagnostik, som till exempel röntgen och ultraljud, i grunden är tänkta att användas vid hältundersökningar eller för att ställa en bilddiagnos, inte som verktyg vid en hälsoundersökning.
– Här finns också en viktig diskussion att föra om teknik kontra etik. Vi kan göra oändligt många fler tekniska undersökningar av en häst i dag, men vad är etiskt försvarbart, säger Lena Malmgren och berättar att just detta kommer att bli temat på hästdelen av veterinärkongressen i slutet av oktober.

Hela hästen måste sättas i fokus

Där kommer Anette Graf att vara en av föreläsarna
– Jag ska föreläsa om den kliniska hästbesiktningen, och om att vi måste börja sätta hela hästen i fokus, inte bara några röntgenbilder.

Fakta

Ny lag

Presumtionsregeln innebär att ett fel på en vara som upptäcks inom en viss tid anses vara ursprungligt om inte säljaren kan bevisa motsatsen.

I det nya förslaget till Konsumentköplag förlängs den tiden från sex månader till ett år.

Detta ska dock kunna avtalas bort vid köp av dyrare djur enligt förslaget.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 8/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden