Veterinärt
24 november 2020 06:20

Oklar effekt av ledbehandling med hästens eget blod

LedbehandlingAutologt konditionerat serum, ACS, som även säljs som IRAP, har blivit populärt vid behandling av ledinflammation hos hästar. Behandlingens effekt är dock dåligt undersökt. En ny studie visade på stora individuella skillnader mellan ACS från olika hästar.

Oklar effekt av ledbehandling med hästens eget blod
ACS används ofta till hästar där det finns en begynnande broskskada i leden. Foto: Roland Thunholm

Autologt konditionerat serum, ACS, säljs bland annat under handelsnamnet IRAP och används för att behandla ledinflammation hos hästar. ACS tillverkas av hästens eget blod, vilket tas ut och centrifugeras för att skapa en immunologisk ”cocktail”. Denna sprutas därefter in i hästens sjuka leder. Teorin är att cytokiner och proteiner som ingår i immunförsvaret samt styr tillväxt skulle ha en gynnsam effekt på ledinflammationen. Effekten och eventuella verkningsmekanismer är dock dåligt undersökta.

I en ny studie har forskare vid SLU och Norges miljö- och biovetenskapliga universitet undersökt hästar som drabbats av hälta och behandlats med ACS. Behandlingen skedde vid tre tillfällen med cirka två veckors mellanrum – och graden av hälta jämfördes före och efter behandlingstiden. Dessutom analyserades innehållet av cytokiner och de aktuella proteinerna i hästarnas ACS. Resultaten visade att det fanns stora individuella skillnader mellan innehållet i hästarnas serum. Slutsatsen är att det behövs ytterligare studier för att utvärdera behandlingseffekten och för att förstå vad som faktiskt är verkningsfullt.

Stiftelsen Hästforskning och the Norwegian Research Council är finansiärerna bakom studien.

Länk till studien.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden