Sportnytt
1 juni 2020 11:27
Ridsportplus

Oklart om nykval till OS

OS i TokyoDe ekipage som var kvalade till OS 2020 behöver inte kvala om när spelet flyttats fram ett år. Dessutom får nya ekipage
möjlighet att kvala, men hur det ska gå till är inte beslutat.

Oklart om nykval till OS
Hoppning och dressyr ska gå på samma stadion som när Tokyo var värd för OS 1964. Den har renoverats och har nu plats för 9 300 åskådare. Illustration: Tokyo-OS

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Just nu förs diskussioner mellan Internationella Olympiska Kommittén, IOK, och de olika internationella idrottsförbunden om vad som ska gälla när OS skjuts upp ett år.
– Det som redan är klart är att kvalperioden pågår till 21 juni 2021, och att de redan kvalade står kvar på listan. Andra frågor om exempelvis ålder på atleter och hästar är ännu inte avgjorda, säger Lars Markusson, mediechef på Sveriges Olympiska Kommitté.

Ryttare som fyller 18 år och hästar som fyller nio år först 2021 kan alltså möjligen ha en chans att vara med i OS nästa år.

Sverige har i dag ett 30-tal ekipage som är kvalade, fördelat på de tre disciplinerna, uppskattar Annika Ersgård, teamledare för den svenska ridsporttruppen till OS.

Speciella regler kommer finnas för redan kvalade

Även redan kvalade ekipage måste visa att de är redo för OS-start 2021.
– För dem som redan är kvalade kommer det speciella regler från FEI om vad de ska uppnå fram till den 21 juni 2021, men de reglerna är inte klara än.

Det är också möjligt för ryttarna att satsa tillsammans med nya hästar.
– Hästar ska vara registrerade för det land de ska tävla senast den 15 januari 2021. Nya hästar kan alltså köpas in i år, men kvalen räknas per ekipage så då måste ryttarna kvala med just den hästen, säger Annika Ersgård.

Annika Ersgård var lagom klar med den långa ackrediteringslistan på alla som kunde tänkas bli aktuella i ridsportens OS-trupp när beskedet kom att OS sköts fram ett år. Ridkavajer, skjortor och täcken var också beställda.
– Vi har dessutom köpt in stallutrustning som kärror, grepar och annat som skulle ha gått med container till Tokyo i mars. Nu förvaras det av SOK i Stockholm. Sedan hade jag köpt in en stor mängd Resorb (vätskeersättning), med bäst före-datum under det här året, men det kunde jag lämna tillbaka.

Lars.markusson.sok
Lars Markusson, mediechef på Sveriges Olympiska Kommitté. Foto: SOK

Miljontals kronor i extrakostnader

Kostnader inför och under ett OS tas till största delen av Sveriges Olympiska Kommitté, och detta gäller även om förberedelserna nu drar ut på tiden.
– Vi räknar med en fördyring, och summor mellan fem och tio miljoner kronor i extrakostnader har nämnts. SOK för en dialog med regeringen om dessa pengar, säger Lars Markusson.
– Vårt mål är att se till att det finns pengar.

Det som inte ändrar sig är den information som finns om hettan och fukten som råder i Tokyo, eftersom OS flyttas fram nästan exakt ett år i tiden.
– Därmed gäller också samma information till ryttarna om hur de ska träna på ett bra sätt. Nu har vi ju lång tid på oss att komma i form, säger Annika Ersgård.

Fakta

OS i Tokyo 2021

Pågår 23 juli-8 augusti.
Svensk ridsport har kvalat lag i dressyr, hoppning och fälttävlan.

Kvalregler OS 2020

  • Hoppning
    Två felfria grundomgångar i deltävling i världscupen utomhus på 2-3* nivå, max åtta fel i första eller andra omgången av ett internationellt lagmästerskap, genomförd final internationellt mästerskap, max fyra fel i deltävling i världscupen utomhus på 4* nivå – detta är var för sig kvalificerande för OS-deltagande.
  • Dressyr
    Minst 66 procent vid två tillfällen i en Grand Prix på en tävling på lägst CDI3* nivå.
  • Fälttävlan
    Godkänt resultat i CCI5* alternativt ett godkänt resultat i CCI 4*-L och ett godkänt resultat i CCI4*-S.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 9/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden