Sverige
21 februari 2018 10:41

Ökning av antal hästar i företag

HästverksamhetEn pinfärsk rapport visar att antalet personer som arbetar inom hästnäringen ökar. Även antalet hästar som ingår i en näringsverksamhet har ökat sedan 2010. Presentationen av siffrorna inledde onsdagens Hästföretagarforum i Göteborg.

Ökning av antal hästar i företag
Antalet sysselsatta inom näringsverksamhet med häst har ökat från drygt 24 000 till nästan 28 000 personer, visar siffror från Jordbruksverket.

Rapporten från Jordbruksverket är ännu inte publicerad. Den bygger på en stor studie som gjordes 2016, då 50 000 enkäter skickades ut till fastigheter där det kunde finnas hästar.
− Vi fick en svarsfrekvens på 82 procent, vilket innebär att resultaten representerar alla Sveriges hästhållare och deras hästar, sade Magnus Nordgren från Jordbruksverket som presenterade rapporten.

20180221_magnus Nordgren.foto_annanyberg
Magnus Nordgren, Jordbruksverket.

Även en fördjupad enkät till bland annat ridskolor och proffstränare i travet fick en hög svarsfrekvens.
Därmed kan man med ganska stor säkerhet slå fast att antalet hästar inom näringsverksamhet har ökat från 77 000 till 95 000 hästar.
− Det innebär att 25 procent av alla hästar finns inom en näringsverksamhet, och det är en tydlig ökning, sade Magnus Nordgren.
Rapporten kan också slå fast att antalet sysselsatta inom näringsverksamhet med häst, beräknat utifrån arbetsmarknadens sätt att räkna, har ökat från drygt 24 000 till i det närmaste 28 000 personer.
− Båda de här siffrorna känns bra att ta med till de samtal som förs mellan hästnäringen, myndigheter och Skatteverket, konstaterade Magnus Nordgren.

Färre hästar i spilta

I rapporten framgår också att färre hästar står uppstallade i spilta. 2010 hade 65 procent av alla ridskolor och turridningsföretag några eller alla hästar i spilta. 2016 hade den siffran minskat till drygt 30 procent.
Tio procent av alla hästhållare svarade också att de hade utegångsdjur med tillgång till ligghall.

Hästföretagarforum pågår under onsdagen i anslutning till Göteborg Horse Show och har samlat en publik på ett par hundra personer, som får ta del av olika föredrag och rapporter.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden