Hoppning
19 juli 2022 14:09
Ridsportplus

”Okunskapen är total”

StafettpinnenStafettpinnen är serien där en ridsportprofil svarar på aktuella frågor. Denna gång är det hopptränaren Ted Nätterqvist som säger sitt om ifall relaterade avstånd ska längas på dagens underlag.

”Okunskapen är total”
Ted Nätterqvist Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Lars Roepstorff skickade stafettpinnen vidare till Ted Nätterqvist.

Det diskuteras ofta om relaterade avstånd ska längas på dagens underlag. Vad anser du?
– Okunskapen är total. Okunskapen säger att steget blir längre för att underlaget blir fastare, många tror att det är underlaget som bestämmer. Men tänk om man inom dressyr skulle säga att underlaget är så bra att hästen får tre decimeter långa travsteg i piaffen, det är likadant resonemang.

Hur funkar det då?
– När du har de här underlagen kan du rida ett högre tempo – men det är inte så att hästen automatiskt får längre språng om du rider den i dess normala galopp.

Är det problem med ett högre tempo?
– Det som har hänt är att tempot gått upp över tid. Man måste rida så fort att man hos Marcus Ehning har tagit bort halvhalterna, de tar för lång tid. Banbyggaren ska inte begära att man ska rida så fort hela banan, för det leder till att hästarna hoppar flackt, slår bakut i luften och är väldigt irriterade och frustrerade. De slår också ofta bakut efter hindren. Där tycker jag sporten har gått fel. Det är så tråkigt att titta på hoppning nu för tiden.

Vad är ditt förslag?
– Att man inriktar sig på super-Grand Prix med räcken på 1,80 och oxrar på 1,60. Hästen behöver ta sig lika högt upp i luften för att klara båda hindren, och då kan du rida likadant i samma tempo hela vägen runt, hästen kan använda samma kraft.

Ted Nätterqvist skickar stafettpinnen till Patrik Kittel.

Fakta

Ted Nätterqvist

  • Namn: Ted Nätterqvist
  • Bor: I Laholm.
  • Gör: Hopptränare. Har tävlat svår hoppning under 20 års tid.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 10/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden