Dressyr
2 januari 13:28

”Olyckan tog hårt på mig mentalt”

På väg tillbakaNyligen annonserades vilka ryttare som tagits ut till de danska ungdomslandslagen i dressyr. Med på listan var YR-ryttaren Maria Mejlgaard Jensen. Men det var ingen självklarhet. Efter en svår ridolycka i våras har hon kämpat sig upp på hästryggen igen.

”Olyckan tog hårt på mig mentalt”
Första gången hemma i stallet igen efter olyckan skriver Maria Mejlgaard Jensen på Instagram att hon har saknat sina hästar väldigt mycket. Foto: Privat

Den danska YR-ryttaren Maria Mejlgaard Jensen tog EM-brons i lag med den 13-årige hingsten Antango och hamnade precis utanför pallen vid de danska YR-mästerskapen under pandemiåret 2020. Men mästerskapssatsningen slogs i spillror när 20-åringen i maj förra året råkade ut för en otäck ridolycka. Efter lång och tuff rehabilitering är hon dock åter aktuell i landslagssammanhang. Det rapporterar både danska Ridehesten och Eurodressage.

Maria Mejlgaard Jensen minns tydligt olyckan. Hästen hon satt på blev skrämd och sprang mot ridhuset, där den hoppade in.
– Jag tappade balansen och föll över huvudet på hästen. Det första som slog i sargen var min rygg, berättar Maria Mejlgaard Jensen för Eurodressage.

Hon fördes till sjukhus där man konstaterade att hon hade brutit ryggen. Dessutom hade hon sex brutna revben och en punkterad lunga. Vägen tillbaka har varit lång och mödosam. Efter den akuta ryggoperationen fick hon strikta förhållningsorder om att inte göra någon form av rehabilitering förrän tidigast tre månader efter operationen.
– Varje liten promenad jag fick göra gick till stallet. Jag hälsade på hästarna och sedan var det tillbaka till sängen igen, berättar Maria Mejlgaard Jensen för Eurodressage.

Korta pass i skritt

Tre månader efter operationen började den första uppsuttna sjukgymnastiken.
– När jag började känna mig lite bättre red jag korta stunder, men bara i skritt, på min gamla häst Uno som jag känner utan och innan, fortsätter hon.

Den 21-årige valacken Uno IV har tagit både Maria och hennes storasyster Michala Mejlgaard Jensen till EM för unga ryttare.

Slutligen, i början av december, hade Maria Mejlgaard Jensen sin första träning med Antango för tränaren Martin Hussmann.
– Jag är inte riktigt i form ännu, men jag gör allt jag kan för att komma tillbaka.

Händelsen var ett hårt slag, menar Maria Mejlgaard Jensen.
– Olyckan tog hårt på mig mentalt. Jag är van vid att alltid ha fullt upp, och att ligga i sängen i tre månader var inte riktigt min grej, säger hon till Eurodressage.

Hon är tacksam för det stora stödet som hon har fått av många runt sig. Både landslagsledningen och andra unga ryttare har besökt henne på sjukhuset och skickat blommor och videohälsningar.
– Jag upptäckte hur mycket människor verkligen finns där för en. Ridsporten är en individuell sport, men den är mycket mer än så. Därför vill jag säga till alla: Var rädd om ditt team, säger hon till Ridehesten.

Den danska landslagsledningen har visat att de tror på Maria Mejlgaard Jensen genom att ta ut henne till YR-landslaget 2022.
– Det ger blodad tand att kämpa vidare, 2022 vill jag bara känna mig säker på hästarna och komma ut och starta igen. Allt är möjligt, säger Maria Mejlgaard Jensen till Ridehesten.

Läs hela artikeln hos Ridehesten här.
Läs hela artikeln hos Eurodressage här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden