Vinnarlag40 mästerskapsmedaljer de senaste fem åren, varav flera är lagmedaljer. Så ser facit ut för Jump Club Ridsportförening. "Att tycka om varandra och trivas ihop är viktiga byggstenar i ett team", säger klubbtränaren Lotta Björe. Vi talar med Lotta om att skapa vinnande lag
”Om bara viljan är stark kan man komma långt”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Det är en kall söndagsmorgon i slutet av januari 2021 och äntligen dags för SM-final i elitallsvenskan i hoppning. Jump Clubs lag är inte favorittippade, men kliver ändå fram och tar guldet.
Hur var stämningen inför finalen?
– Att vi inte var förhandstippade för medalj triggade i gång laget, men samtidigt var det inte någon avgörande faktor.
– Ett normalt år hade vi haft en samling med laget i förväg, för att bygga teamet är viktigt. Men i år fick vi ha telefonmöte i stället, säger klubbtränaren Lotta Björe.
Hur har du skolats i att bygga bra lagkänsla?
– Det började redan när jag och min syster Anna (Emanuelsson) tävlade ponny, och vi först var med i en klubb i närheten av där vi bodde, men upptäckte att våra och lagets mål inte var desamma. Då bytte vi till Skultorp och Ylva Lovén Swärds lag, där alla peppade varandra och där vi lärde oss att om bara viljan är stark kan man komma långt.
– Sedan tävlade jag också som ung junior i Clarebergs hästlag, under ledning av Christer Reimertz som gick under namnet ”Mister ridsportallsvenskan”, så ett år deltog jag i både ponnyfinalen och hästfinalen, med olika lag.
Vad är viktigt att tänka på när man bygger ett lag?
– Alla måste räknas in i gemenskapen, även de som inte rider för laget just den här tävlingsdagen, och alla måste respektera lagledarens beslut. Om den som sitter på avbytarbänken inte är nöjd med sin plats, smittar det av sig på hela laget.
– I Jump Club har vi också haft årliga träffar för alla, oavsett nivå, med ryttare, föräldrar, sponsorer och hästägare, där vi har gått igenom spelreglerna så att alla vet att lagledarens ord gäller, och att det inte blir dålig stämning.
– Nu är det tankesättet väl inarbetat, och jag upplever att det inte finns någon avundsjuka i klubben.
Har Jump Club ett ovanligt tacksamt utgångsläge med tanke på alla duktiga ryttare som tävlar för klubben?
– Kanske det, och visst kan det hända att vi frågar någon om de vill tävla för oss, men det handlar inte om att vi värvar rutinmässigt. Vi kan inte heller erbjuda några förmåner som träningar eller pengar, så ryttarna söker sig till oss för att vi har en bra gemenskap och för att vi hjälper varandra, oavsett nivå.
På vilket sätt hjälper ni varandra?
– Våra ryttare söker sig till varandra på tävlingsplatserna och kan gå banan gemensamt eller hjälpas åt att hålla någon annans häst. Om jag vet att yngre ryttare ska tävla på samma tävling som någon annan av de mer erfarna ryttarna, brukar jag be dessa att gå banan med de yngre och i mån av tid kasta ett öga på framhoppningen.
Varken Sylve Söderstrand eller Rekasta är längre en given del av Jump Club. Vad innebär det?
– Sylve var jätteviktig för Jump Club, men nu är det några år sedan han var en del av klubben. Rekasta har vi fortfarande som vår samlingspunkt, och jag har träningar där regelbundet.
Fakta
Jump club Ridsportförening
Antal tävlingsryttare: 130.
Lagframgångar:
2020: Guld i lag-SM i hoppning, elit-allsvenskan (final i januari 2021).
2018: Guld i lag-SM ponny.
2016: Guld i lag-SM ponny.
2011: Brons i lag-SM i hoppning.
2010: Guld i lag-SM i hoppning.
Individuella medaljer:
2020: Guld i inomhus-SM ponny kat B genom Melody Ohlinger/Stald Fox’s Mr Fox, YR-guld i inomhus-SM genom Filippa Enmark/Cartier Du Chateau Hollogne Z, samt ytterligare nio SM-medaljer.
2019: Trippla SM-guld i ponny-SM ponny kat D genom Signe Svensson/Bright Eyes, guld i JSM inomhus genom Filippa Enmark/King Kong van’t Valissenhof, samt ytterligare tre SM-medaljer.
2018: Guld i YRSM genom Alice Tapper/Cougar Q, guld i ponny-SM inomhus genom Signe Svensson/Törnrosa kat C, samt ytterligare en SM-medalj.
Bästa minnet med Jump Club: ”När vi vann guld första gången på Strömsholm för 10 år sedan. Bra strategi hela vägen från årets start med kick off och bra kommunikation med våra ryttare.”
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 4/2021.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på