Sverige
19 maj 16:11

Oro för höskörden: ”Det finns inte mycket att skörda”

SkördetidStora delar av landet har bara fått hälften av den nederbörd som normalt faller under våren, något som påverkar höskörden. Snart är det dags att skörda, men lantbrukare oroas nu av tillgången.

Oro för höskörden: ”Det finns inte mycket att skörda”
Det är snart dags för höskörd, men den torra våren har satt käppar i hjulet. Arkivbild: Mona Gladden

Det har enligt SMHI varit en ovanligt torr vår i Sverige i år – i vissa delar av landet har man fått mindre än hälften av den normala mängden nederbörd. Sveriges Radios Ekot har pratat med lantbrukaren Kenneth Sturesson på norra Öland.

– Om knappt 14 dagar är det skörd, och det finns inte mycket att skörda. Det ger bekymmer sen, ett helt år framåt, om vi inte får tillräckligt med foder, säger han i intervjun.

SMHI:s hydrolog Niclas Hjerdt konstaterar att det finns ett stort underskott av nederbörd. Han menar dock att det inte ser ut att bli lika illa som torkåret 2018.

– Det finns ingenting i långtidsprognoserna som antyder att det skulle kunna bli en jättetorr sommar just nu, konstaterar Niclas Hjerdt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden