Sverige
18 maj 2022 17:19
Ridsportplus

Oro från hästsektorn ledde till skrivelse till regeringen

HästriksdagenEn negativ syn från myndighetshåll på hästföretagande och hotet om stora kostnadsökningar var två områden som lyftes på den Hästriksdag som arrangerades på onsdagen. Det ekonomiska läget är så oroande att hästsektorn har vänt sig till regeringen med en skrivelse.

Oro från hästsektorn ledde till skrivelse till regeringen
Carl von der Esch och Erica Lindberg från LRF presenterade hästsektorns utmaningar för politikerna. Foto: Anna Nyberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det var Moderaterna som hade bjudit in till Hästriksdagen, där branschen fick möjlighet att presentera viktiga frågor för politiken. Erica Lindberg på LRF Häst inledde med att presentera utmaningar som hästsektorn står inför.

    En sådan är myndigheternas, inte minst Skatteverkets, syn på hästföretagande.
    − Synen på hästföretagandet är otroligt negativ, och det genomsyrar både lagar och regelverk, liksom tillämpningarna av regelverk. Hästföretagandet ses inte som företagande. Skatteverkets syn är ett grundläggande bekymmer.

    − Ett annat problemområde är byggloven. Trots att det tydligt har signalerats från högsta instans att häst är jordbruksverksamhet tillämpas det inte i bygglovsprocesser i kommunerna, sade Erica Lindberg.

    Hennes kollega på LRF, förbundsjuristen Carl von der Esch, gav en överblick av prisutvecklingen.
    Han menade att kostnadsökningarna visserligen eskalerat som en följd av kriget i Ukraina, men att det också följer ett mönster under de senaste åren.
    − Redan i slutet av 2020 såg vi orostecken och nu dippar det riktigt. För grovfoder finns inga
    världsmarknadspriser att jämföra med, men kommer det torka med dagens marknadsläge, då ligger vi riktigt risigt till, sade han.

    Erica Lindberg knöt an till situationen 2018, då grovfoderproducenterna i första hand såg om sitt eget hus.
    − En sådan situation slår extra hårt mot hästnäringen som är i särklass mest beroende av köpt grovfoder.

    Goda besked om gödseln

    En glädjande nyhet fanns också att rapportera om. En ny rapport från Jordbruksverket visar att svenska hästägare är bra på att ta hand om sin gödsel.

    − Rapporten visar att 84 procent av hästhållarna lagrar gödsel enligt lagens krav, och att 94 procent av hästhållarna mockar regelbundet hela eller delar av hagarna som används året om, sade Erica Lindberg.
    − Samtidigt behövs en rejäl kunskapshöjning, för på vissa områden har vi kunskapsbrister. Vi har exempelvis inte koll på all dokumentation som krävs och som är kopplad till hästgödsel. Det är en utmaning, sade Erica Lindberg som också berättade att HNS, Hästnäringens Nationella Stiftelse tillsammans med LRF Häst och dess medlemsorganisationer precis lämnat in en skrivelse till näringsdepartementet om det allvarliga läget för hästsektorn.
    − Vi är oroade över kostnadsökningarna, som drabbar både hästföretagare och utövare av hästsport, och beroende på hur allt utvecklas kanske vi inte klarar detta. Det vill vi tala om för regeringen, sade Erica Lindberg.

    Tradition att ge mer till andra idrotter

    Anna Reilly, ridskolerådgivare på Svenska Ridsportförbundet, berättade sedan för det 40-tal personer som samlats till Hästriksdagen om läget för föreningar och ridskolor.

    Hon tog upp det faktum att det finns en tradition hos kommunerna att ge mer stöd till ishallar och idrottsanläggningar än till ridanläggningar.
    − När jag påtalade det till en kommunal tjänsteman sa han att man inte kan jämföra ishallar och ridanläggningar. När jag frågade varför svarade han: ”För att is är otroligt dyrt”.

    Det fick Anna Reilly att fråga hur mycket tid hon hade på sig att förklara vad det kostar att driva en ridanläggning.

    Vi ger samhällsnytta, men ge oss förutsättningar att ge den samhällsnyttan

    Anna Reilly tog också upp det stora intresset för att börja rida.
    − Det finns 5 000 elever i kö för att få rida bara i Skåne. Samtidigt har vi slitna anläggningar där det ständigt saknas pengar, och där föreningsmedlemmar får bli allkonstnärer och fixa allt som måste lagas.

    − Sedan har vi spiltorna. Vi vill komma ifrån bundna djur, vi som alla andra, men det krävs en rimlig övergångsperiod. Och två spiltor tar samma utrymme som en box, så vi måste antigen halvera antalet hästar på anläggningen eller dubbla storleken. Hur går det i storstäder? Eller ska anläggningen flyttas ut från stan, vilket gör att ridsport blir det en idrott bara för dem som kan ta sig utanför stan?

    Anna Reilly
    Anna Reilly från Svenska Ridsportförbundet. Foto: Anna Nyberg

    Anna Reilly gav också ett exempel på hur fel det kan bli när en kommun bygger en ridanläggning utan att ha dialog med dem som ska använda den.
    − Det finns en anläggning i Stockholm med läktare för 200 personer och en parkering för fem bilar. Du kommer inte ens in med en hästtransport på parkeringen.

    Anna Reilly skickade också med till politikerna att ridsporten ger samhällsnytta och bygger empati.
    − Vi ger samhällsnytta, men ge oss förutsättningar att ge den samhällsnyttan.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden