Sport
6 augusti 2016 19:14

OS i fälttävlan är igång

OS i fälttävlan har startat. Britten William Fox-Pitt leder efter första dagens dressyr. Linda Algotsson är 24:a med 50,9 och Frida Andersén och Herta 18:e med 47,50 straff och Sverige ligger åtta av de 13 lagen.

OS i fälttävlan är igång
Frida Andersén och Herta bjöd bland annat på ett fint travprogram. BILDBYRÅN

Linda Algotsson startade sin Fairnet 16.28 svensk tid i hettande sol. 

Ekipaget började med ett fint travprogram där den valacken rörde sig mjukt och elastiskt, även om han inte hängde ihop fullt ut i sin stora kropp precis hela tiden. Den första förvända galoppen i serpentiner var helt okej. I den andra förvända galoppen blev det ett litet travsteg.
– Jag tabbade mig lite, tog en halvhalt som blev lite mycket. Men jag tycker att han skötte sig bra, ”Farbror Barbro”, säger Linda Algotsson.
– Hade jag inte tabbat mig hade vi kunnat få ännu bättre poäng.
– Han är ju fortfarande lite stor och valpig om man nu kan säga så om en 10-åring. 

I det stora hela blev det en klart godkänd mästerskapsdebut för Fairnet med 50,9 straff. 
– Jag tycker om det här programmet. Det känns mjukt och fint på något sätt, säger Linda Algotsson som nu riktar in sig på måndagens terräng. 
– I morgon ska jag hoppa lite terränghinder. 

Innan dess hade Tysklands Sandra Auffarth – som väntat – tagit ledningen med sin bronshäst från London och guldhäst från VM, Opgun Louvo, med 41,6 straff. 

Efter lunchuppehållet bjöds det på en högklassig uppvisning av Australiens Christopher Burton och Santano II. Den smäckra, eleganta hästen visade sitt stora register och hade en härlig uppsyn. Det blev fina 37,9 straff och ledning. 

Storbritanniens William Fox-Pitt öppnade starkt för sitt lag. Tillsammans med sin rutinerade Chilli Morning visade han ett mjukt och harmonsikt men ändå distinkt program som gav rättvisa 37 straff och ny ledare i klassen. En makalös comeback bara tio månader efter Fox-Pitts svåra skallskada.  

Regerande olympiske mästaren Michael Jung fick det att gå ett sus genom den lilla publiken som finns på plats i ett varmt Deodoro när Sam slog om i den förvända galoppen. Förutom det bjöd ekipaget inte på sitt allra bästa dressyrtest, även om det innehöll ljusglimtar som den avslutande halten. Det blev 40,8 straff och en tredje plats efter första dagen. 

Frida Andersén startade Herta 20.06. Ekipaget gjorde sitt test när det var som allra varmast i Deodoro, förmodligen över 35 grader. Herta gjorde det hon skulle utan missar i travdelen. Det blev sedan en fin galoppfattning, en stadig första förvänd galopp men inte ett helt klockrent första galoppombyte. Inte heller alla de övriga bytena satt exakt där de skulle och här tappades en del poäng. Det blev 47,50 straff. 
– Jag är nöjd, mest nöjd är jag med traven. Hon var med mig och trampade på. Det var jättehäftigt att rida in där, säger Frida Andersén som verkar ha nerverna under kontroll i sin OS-debut. 
– Ja, men på måndag kommer jag nog vara lite spänd, säger Frida Andersén som också gör fyrstjärning debut.
– Terrängen passar nog Herta bra. Hon är liten och kvick och ärlig.  

Förbundskapten Staffan Lidbeck erkänner att han hade hoppats på lite till av de svenska ryttarna i dag.
– De hade ju några småmissar båda två och det har man inte råd med. Men resultaten ligger ändå inom det man kan förvänta sig. Allt har gått enligt planen så här långt, säger han. 

Linda Algotsson är 24:a med 50,9 och Frida Andersen och Herta 18:e med 47,50 straff. Sverige ligger åtta av 13 lag, Tyskland leder, Australien är tvåa och Storbritannien trea. Placeringarna säger dock inte så mycket då flera nationer har haft sina bästa dressyrekipage under lördagen medan Sverige har sitt starkaste dressyrkort, Sara Algotsson Ostholt, kvar. Dressyren fortsätter med andra halvan av startfältet i morgon, söndag. 

Start- och resultatlistor

HÄR kan du läsa allt från OS i Rio

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden