Hoppning
7 juli 17:58
Ridsportplus

Österlens Ridklubb försvarade sitt SM-guld: ”Underbart”

FHS 2024Österlens Ridklubb fortsätter att regera i lag-SM. På söndagen tog det skånska laget sitt fjärde guld sedan 2018. "Medaljen betyder jättemycket, det har varit en uppbyggnad mot det här hela året", säger guldlagets Ingemar Hammarström

Österlens Ridklubb försvarade sitt SM-guld: ”Underbart”
Österlens Ridklubb tog SM-guld i Falsterbo för andra året i rad och för fjärde gången totalt. Foto: Linnea Lindahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det var egentligen aldrig något snack om saken – Österlens Ridklubb hade greppet om lag-SM från början till slut.

  Jag upplever att lag-SM tas mer och mer seriöst och det är kul.

  Shane Carey.

  Visserligen var det tre lag som nollade första rundan på Falsterbobanan under söndagens förmiddag, men när avslutningen flyttades in till den stora internationella banan var det bara Österlen som höll nollan.
  – Man kan inte göra det bättre än vad de har gjort. Det är underbart, säger Gitte Lindskog, en av guldlagets lagledare.

  Medan ponnyerna hade sitt lag-SM i Falsterbo för första gången den här helgen, har hästarna kämpat om SM-medaljer under sommarens stora svenska hästfest i elva år. Österlens Ridklubb har vunnit 2018, 2019, 2023 och nu alltså även 2024. Laguppställningarna har dock varierat.

  Två från förra årets guldlag

  I år var det Mathilda Hansson/Dyneine De Lilau, Ingemar Hammarström/Seana 2, Selma Hammarström/Unity F och Shane Carey/Doris Dayz KS som fixade guldet. Av dessa fanns Ingemar Hammarström och Shane Carey med i förra årets guldlag, dock med andra hästar.

  Gitte Lindskog och Katarina Jönsson delar på lagledarskapet.
  – Det är bra för det kan vara lite tungt att vara ensam, säger Gitte Lindskog.

  Hoppning är generellt en individuell sport och det är inte alltid självklart att ryttare ska anpassa sin tävlingssäsong efter elitseriens tre omgångar och semifinalen som leder fram till finalen. Österlens Ridklubb har gått runt på sex, sju ryttare under årets säsong, en av dem var klubben stora, internationella stjärna Peder Fredricson.

  ”Vill vara med”

  – Vi upplever att ryttarna verkligen vill vara med, säger Gitte Lindskog vilket bekräftas av lagankaret Shane Carey som också är tränare till Ingemar och Selma Hammarström.
  – Vi har ett startfält med OS-medaljörer och EM-medaljörer. Jag upplever att lag-SM tas mer och mer seriöst och det är kul, säger han.

  Själv red han en häst som han bara suttit på en handfull gånger innan mästerskapet, och han avstod från att rida första rundan och gick direkt in i andra rundan. Ingemar Hammarströms Seana 2 rids egentligen av hans syster Ellen Hammarström.

  Rankar medaljen högt

  Ingemar Hammarström har bland annat ett individuellt EM-guld på ponny och flera SM-guld i olika kategorier på meritlistan.
  – Men jag rankar den här medaljen högt, den betyder jättemycket, det har varit en uppbyggnad mot det här hela året, säger han.
  – Det är väldigt speciellt att tävla i lag. Man får verkligen lära sig att rida under press när även andra påverkas av ens resultat.
  – Och så är det roligt att dela glädjen med andra. Jag är stolt över att få vara med i det här laget, fyller Selma Hammarström i.

  Mathilda Hansson lyfte fram känslan att rida in på den stora arenan:
  – Det känns fantastiskt att ha vunnit och det är alltid roligt att komma in på arenan här i Falsterbo, säger hon.

  Hejarklackspriset

  Österlens Ridklubb vann också hejarklackspriset.

  Henriksdals Ryttarförening tog hand om SM-silvret genom Andrea Östlund/Cico G Z, Thomas Ryan/Jezebeau BC, Stephanie Holmén/Coriaan Van Klapscheut Z och Jacob Hellström/Sweet Sandra. Detta efter att ha slutat på totalt 8 fel.

  Bronslaget Stockholms Fältrittklubb bestod av Otis Liljedahl/Jericho W, Daisy Pearson/Chique Choque VD Lentamel Z, Rebecca Everz/Black’s caliente och Fanny Kullmyr/Reventon.

  Resultat
  Regler Folksam elitallsvenska

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden