Sverige
27 augusti 2016 12:51

Ovanligt med sexuella övergrepp på djur

Polisen är inte van att hantera sexuella övergrepp mot djur eftersom det förekommer så sällan. I de dokumenterade fall som finns är förövaren en man mellan 25 och 70 år som har ett stort intresse för sex.

– De personer som har sex med djur har väldigt ofta ett maniskt intresse för sex. Det blir ohanterligt för dem när den sexuella driften pockar på, säger Helena Striwing, jurist med specialisering på djurskyddsfrågor, till tidningen Smålänningen med anledning av den uppmärksammade händelsen då en kvinna i Småland upptäckte att en man hade sexuellt umgänge med hennes sto i söndags.

Det handlar om en äldre man som nu är misstänkt för brott mot djurskyddslagen. 

Det finns inte mycket forskning i när det gäller sexuellt umgänge med djur.
– Men de irrationella drifterna är bland de starkaste drifterna hos en människa. Det är starka känslor och ofta är det samma personer som är blottare och fönstertittare. De är pigga på det mesta inom sex, säger Helena Striwing till Smålänningen.

De domar som finns visar att brottet begås av män 25 till 70 år. Bland dem finns en och annan enstöring, men oftast är de gifta eller har en sambo och har barn. De är också – generellt – ovanligt intresserade av sex. De som förgriper sig på hästar har ofta hästvana sedan tidigare. 

Det finns fall där djur har fått fysiska skador av sexuella övergrepp, till och med så illa att de har fått avlivas. 

Det är ofta svårt få polisen att utreda dessa brott framgångsrikt, delvis eftersom fallen är så sällsynta så att polisen inte har fått någon vana vid att hantera dem. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden