Sportnytt
19 september 2016 12:33

Över 1 000 tävlade i ponnycup

Under flera månader har ponnyekipage på Lätt C-nivå samlat poäng till Agria Pony Trophy och totalt har över 1 000 unga ryttare deltagit i cupen. Nu har de fyra zonfinalerna genomförts och Ridsport besökte en av dem där unga, lyckliga vinnare korades.

Över 1 000 tävlade i ponnycup
Vilma Beirons Marabou fick det första segertäcket vid finalen i zon mitt i Agria Pony Trophy.

Hos Lidköpings Ridklubb avgjordes Agrias Pony Trophy-finalerna i zon mitt under en intensiv helg med dressyr ena dagen och hoppning den andra. Över 1 000 ryttare har deltagit i LC-cupen landet över och när det var dags för zonfinal stod fina priser på spel. Segraren i varje kategori fick biljetter till Friends i november. Både ettan och tvåan i de olika klasserna belönades med täcken, och dessutom delade Agria ut schabrak, grimmor och hinkar till de placerade.


B-ponnyekipaget Vilma Beiron och Marabou vann Lätt C:1-dressyren för kategori B på 72,778 procent.

Tolvåriga Vilma Beiron från Mariestads Ridklubb tog hem helgens första finalseger i dressyren tillsammans med B-ponnyn Marabou.
– Det var jätteroligt, och det var kul att tävla i en cup och samla poäng, fast jag var lite mer nervös nu i finalen än jag varit på andra tävlingar, sade Vilma som ridit sin Marabou i två år.

Ponnyn har en brokig härstamning.
– Han har en mamma som är halvblod/shetlandsponny och en pappa som är welsh cob, berättar mamma Anna-Karin, som fick välja bort att följa med storasyster Frida till DM i fälttävlan den här dagen.
–Vilma har siktat på denna tävling hela året. Det är det största som hänt för henne i år, och det är jättekul att Agria ordnar detta, säger Anna-Karin.

Kompisarna Vilma Beiron och Sofia Hovsveen Bood blev etta och tvåa i B-ponnyernas dressyr.

Lika glad var Vilmas kamrat, nioåriga Sofia Hovsveen Bood  från Hjo, som blev tvåa bland B-ponnyerna.
–Jag har bara ridit Lätt C på pay and ride förut, så i år är första gången jag tävlat dressyr, berättade Sofia och klappade om sin Piccolo V.


Olivia Tullock började tävla dressyr på sin hopponny Merlot. Det ledde till att de vann kombinationspriset i kategori C vid zonfinalen i Aria Pony Trophy.

Flera ponnyekipage hade kvalat till finalen i både dressyr och hoppning. Ett av dem var Olivia Tullock från Bulycke Ryttarförening med C-ponnyn Merlot som började med en seger i dressyren.
– Dressyr är roligt, men hoppning är egentligen hästens starka sida, för hon har inte tävlat dressyr förut. Det är väldigt roligt att kunna få pris i båda grenarna, sade Oliva efter prisutdelningen.
Mamma Ann-Marie Tullock såg flera fördelar med att barnen inte behöver välja gren för tidigt.
– Det är viktigt för hopphästar att träna dressyr, och jag tror att hoppning kan ge dressyrryttarna lite mer fart och energi.

För Olivia och Merlot gick det fint även i söndagens hoppning. Ekipaget satte en dubbelnolla och även om tiden inte räckte till placering så belönades Olivia Tullock för bästa kombinationsrytttare i kategori C.
Dressyrens kategori D slutade med seger för Ebba Johansson, också från Bulycke Ridklubb, med Brattelids Petit le Brun.


Tilda-Lovisa Björk och Rocktorp Trixy från Lilla Edet vann hoppningen för kategori C-ponnyer. Foto: Julia Eriksson

Söndagens cupfinaler i hoppning bjöd på många fina rundor. I kategori B gick segern till Alva Dahlin på Minzann från Lilla Edets Ridklubb. Från samma klubb kom även vinnaren i kategori C, Tilda-Lovisa Björk och Rocktorp Trixy, medan segern i kategori D gick till Cajsa Björkman och Muscovado från Borås Fältrittklubb.


Johanna Jonasson och Ladychapel Stardust visade att ekipaget kan hantera både en dressyrbana och hinder. Foto: Julia Eriksson

Bland kombinationsryttarna i kategori D gick segern till Johanna Jonasson och Ladychapel Stardust från Vänersborgs RF. Ekipaget slutade precis utanför placering i både hoppning och dressyr, men resultaten ledde till att Johanna vann priset som bästa kombinationsekipage.

Agria Pony Trophy var indelat i fyra svenska zoner. Här finns slutställningen för samtliga.

Text samt foto då inget annat anges: Anna Nyberg

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden