Sport
11 juli 2014 08:15
Ridsportplus

På bästa plats

Han är för första gången i Falsterbo men har sett flera av Europas tävlingsplatser. 24 år gammal och ägare till två godkända hingstar. Arbetar och tränar för succéteamet Bengtsson och Kristoffersen. Rider 5-årsfinal idag med sin egen hingst. Vem är han? Möt Carl-Walter Fox.

På bästa plats
Carl-Walter Fox gör sitt livs första start i Falsterbo, final direkt. Kim Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

För avelsintresserade så har hans namn återkommit i bruksprovskatalogen två år i rad, inte som ryttare/visare eller uppfödare men som ägare. Det är inte alla förunnat att få sina första hingstar godkända, först en 4-åring, Ballumé, och nu i år en 3-åring som dessutom ser ut att bli årets mest använda 3-åriga hopphingst Diero Lux N.

Carl-Walter Fox är porträtterad i nummer 13 av Ridsport och där finns historien om hur han gick från arbete hos Elise Fredriksson på Elisefarm till Breitenburg och tjänst hos Rolf-Göran Bengtsson och Bo Kristoffersen. 

Arbetet sedan 2012 nere i Tyskland beskriver Carl-Walter som mer än värdefullt, det är ovärderligt.
– Jag har inga förutsättningar att kunna köpa den sortens fantastiska träning som jag får i arbetet där. Tidigare red jag Rolf-Görans hästar när han var iväg på tävling och du lär dig fantastiskt mycket av att sitta på en häst som Casall. Känslan han har i avsprånget, hur han lyfter upp dig, den är viktig att bära med sig, helt ovärderlig, jag trivs mer än bra. 

Hur kom du på idén att ha hingst, dessutom hemma i Sverige då Ballumé varit kvar här?
– Jag har inte ekonomin till att köpa en färdig häst, visst kan man köpa och sälja hästar men då har du inget kvar. Mellantinget är att satsa på en godkänd hingst som kan försörja sig själv så det har varit min plan.
– Innan det blev Ballumé så satte jag in en annons på Hästnet om Hingst köpes. Jag blev såklart nerringd men då hittade jag Ballumé som är uppfödda av Åke Nyberg och köpte honom när han var knappt två år. Det var fantastiskt att han gick igenom som 4-åring.
– Året efter annonserade jag igen och då köpte jag Diero Lux N från Patricia Norrmann i Uddevalla. Hon har otroligt fina hopphästar, riktigt bra stammar, det måste vara en av Sveriges bästa uppfödare.
– Båda två köptes efter att jag bara sett dem på betet. Jag tittar på stammen, individen och sen går jag på magkänslan. 

Nu rider du din egen hingst här i finalen, hur känns det?
-Bara bra!  Jag har fått lite ekonomisk stöttning så att det är möjligt för mig att ha honom nere i Tyskland. Jörgen Larsson gjorde ett fantastiskt jobb med honom inför bruksprovet och han var bästa godkända hingst på championatet i höstas. 
– Jag får suverän hjälp av Rolf-Göran och Bo med hur jag ska matcha honom. Vi har haft en inkörningsperiod, det har gått upp och ner, det gäller att anpassa sig till hästen. Det är det det går ut på.

Blev du besviken när Ballumé inte gick hem hos stoägarna?
– Nej, jag hade faktiskt inte räknat med det. Hingstar måste ha en gloria och Ballumé har ett stort hjärta men hoppar aldrig spektakulärt.
– Sen vill alla ha den svarta hingsten så där har Diero en stor fördel, han har blivit en riktig snackishingst och jag har fått så mycket gratulationer, det är så roligt.

Vad har du för förväntningar på finalen?
– Jag har inte haft många nedslag med Ballumé på de tävlingar vi gjort. Han är en verklig arbetare, är det 110 så hoppar han det, är det 130 så blir det rätt också men med det hjärtat så gör han alltid sitt bästa.
– Sen har jag cheferna på plats och bättre uppbackning kan man inte ha.

Jodå, Carl-Walter Fox har en ny hingst på gång till nästa år men den är det för tidigt att prata om nu.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden