Världen
10 mars 2021 06:25
Ridsportplus

På plats i Valencia: ”Alla länder har gått samman för att hjälpas åt”

VirusutbrottetUlrika Tågerup har varit på plats i spanska Valencia sedan i lördags, för att stötta svenska ryttare, hästskötare och hästägare som är kvar på tävlingsplatsen. "Mitt i det här tragiska kan man ändå se att det har blivit en väldigt fin sammanhållning", berättar hon.

På plats i Valencia: ”Alla länder har gått samman för att hjälpas åt”
Ulrika Tågerup i stallarna i Valencia, där hon är på plats sedan i lördags. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    När Ridsport når Ulrika Tågerup på tisdagseftermiddagen har hon nyss testats för corona, eftersom hon ska flyga hem på onsdagen. Även om fokus ligger på en aggressiv form av EHV-viruset i Valencia, är covid-19 också ständigt närvarande. Ulrika Tågerup har spenderat fyra dagar på tävlingsplatsen, på uppdrag av Svenska Ridsportförbundet.

    Hon berättar att det i dagsläget finns cirka 160 hästar kvar på anläggningen – 32 av dem är svenska, tre av dessa står för närvarande på klinik. Två av de svenska hästarna som befinner sig på djursjukhuset tillhör svenske Carl-Walter Fox, som engagerat sig och blivit en representant för ryttarna på plats.

    – Carl-Walter gör ett makalöst jobb, och det känns som att alla länder har gått samman för att hjälpas åt. Mitt i det här tragiska kan man ändå se att det har blivit en väldigt fin sammanhållning, säger Ulrika Tågerup, och berättar att alla hjälps åt med det mesta – när ett nytt stall skulle resas häromdagen fanns både personal från arrangören, ryttare och hästskötare på plats för att hjälpa till.

    Hästar med neurologiska symptom

    Carl-Walter Fox skriver till Ridsport att hans två hästar, och ytterligare en svensk häst, står på klinik då de har utvecklat neurologiska symptom. Ingen av dem vårdas dock i hängmatta för tillfället, och läget för de andra svenska hästarna ska vara stabilt.

    Viruset är dock förrädiskt och hästarna kan snabbt bli sämre – något som gör att ingen riktigt vågar slappna av.
    – Alla går runt och är oroliga för läget ändras väldigt snabbt. Många har börjat planera för resor hem med tillstånd och karantänstall, samtidigt som flera har sina hästar på klinik – de befinner sig i olika stadier, konstaterar Ulrika Tågerup.

    Sedan hon anlände till Valencia i lördags har dagarna mestadels handlat om att försöka sätta sig in i situationen på plats.
    – Jag har träffat och pratat med alla svenskar – ryttare, hästägare och hästskötare – och försökt att vara ett stöd till dem, lyssna på dem. Kanske fixa kaffe eller bjuda på lunch, eller desinficera en box om jag kan. Hjälpa till där det behövs, helt enkelt.

    ”Man måste visa respekt”

    Det är ett rutinerat svenskt gäng med ryttare och hästskötare som är fast i Valencia, och de följer samma rutiner varje dag för att ha stenkoll på hästarna.

    Känner du att du har kunnat göra någon nytta på plats?
    – Det är svårt att säga, man måste visa respekt – jag har bara försökt säga till alla att vad det än är så hjälper jag jättegärna till, om det så handlar om att handla mat eller fixa fika. Alla är så fokuserade på att göra sina uppgifter här, att gå med hästarna och tempa dem hela tiden, så jag tror många vill sköta det där själva, säger Ulrika Tågerup.

    En av punkterna som diskuterats var om man skulle försöka få ner fler hästskötare till Valencia.
    – Men det är ju så att det gäller att känna hästen för att veta hur hästen mår hela tiden, och det är ju de som redan är på plats absolut bäst på.

    Valencia_temp
    I stallarna används febertermometer och desinfektionsmedel flitigt. Foto: Privat

    Samarbete kring hemresa

    Att planera en hemresa genom Europa är ett omfattande jobb även när det gäller en frisk häst på väg hem från tävling i vanliga fall – nu ställs ännu högre krav för att kunna ta hem hästarna på ett smittsäkert sätt.

    – Det jobbas på alla fronter, det är många samarbeten för att försöka hitta en bra korridor för hemresorna. Samarbetet är jätteviktigt för att få det att fungera, slår Ulrika Tågerup fast.

    Samtidigt så strömmar hjälpen in till Valencia, många har anmält att de vill göra vad de kan för människor och hästar på plats. Från svensk sida har Hööks, Trikem och Krafft gemensamt ordnat en transport med produkter som är på väg ner till Spanien.

    – Det handlar om allt från leksaker till hästarna till oljor, foder och vitaminer – sådant som ryttarna och hästskötarna efterfrågat och önskat. Även Granngården har hört av sig om att de kan ställa upp med saker när hästarna kommer hem. All utrustning som hästarna har på sig under resan, som täcken, grimmor och annat, bör ju bytas vilket gör att det behövs mycket nytt, berättar Ulrika Tågerup.

    Lugnare på tävlingsplatsen

    Från att ha varit en kaotisk plats, där två hästar dog på grund av viruset i tältstallarna, har nu tävlingsplatsen i Valencia blivit lugnare. Men det är fortfarande en pressad stämning.

    – Många vet inte alls när de kan komma härifrån, det kan röra sig om en-två månader till. Det finns en, ganska dålig, restaurang på plats, men ingenstans att sitta inne och det har varit väldigt kallt fram tills nu – man sitter i tredubbla tröjor och jacka. Det är ingen solig retreat här direkt, avslutar Ulrika Tågerup.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden