Blogg
31 augusti 2016 20:00

På plats i Warendorf

Då är jag på plats i ett soligt Warendorf, termometern visar drygt 24 grader och himlen är massivt blå. Idag är det dags för kvalifikation för de 6-åriga dressyrhästarna, en klass som sträcker sig från 11.00 till 18.15 och som innehåller 52 ekipage. Samtidigt pågår kval-klasser för 6-åriga och så småningom 5-åriga hopphästar en bit härifrån.

De första 13 ekipagen har varit på banan och ledningen delas mellan Eva Möller på Quaterback-sonen Quick Nick, ue Abanos och Lissaro van de Helle-dottern Lassira B, ue. Lancer II. Detta är två diametralt olika hästar; Quick Nick, såld på PSI-auktionen 2014, är en rörlig, mycket välriden valack med jämn bjudning, han går hela tiden i en ändamålsenlig form, (förutom ett litet missförstånd i galoppfattningen). Hans bästa gångart är skritten, men varken traven eller galoppen skäms för sig trots att han exteriört verkar vara byggd något åt ”hängmattehållet”. Lassira B har tre enorma gångarter, nästan för stora i mitt tycke och hon har inte helt lätt att ta hand om sig själv med all denna mekanik och är därför väldigt ojämn i sin bjudning.

De båda Bordeaux-hästarna Rose of Bavaria och La Grande Belleza fick inga stående ovationer, men i mina ögon är de trots detta blivande svårklasshästar med totalt ändamålsenlig mekanik bakifrån parat med hög ridbarhet.

Då var hälften av ryttarna klara och här under andra ”kvarten” lyckades även Rock Forever II (Rockwell-Landstreicher) springa ihop 8.1, främst tack vare sin goda skritt. I trav är han ej framme för hjälperna och lämnar bakbenen långt efter sig, medan galopparbetet är smidigt.
Johan Hinnemanns beridare Stefanie Wolf rider väl och ha lyckats utveckla Rockmann Royal (Rock Forever-Show Star) positivt; hästen bär mycket bättre generellt på sina bakben nu än när jag sett honom tidigare, men han påpekar hela tiden med svansen att han tycker att hon är krävande där uppe på ryggen.
Danska Kristine Möller, som rider för Luxemburg, gör ett strålande arbete på det fina stoet Standing Ovation (Imperio-Consul), men tyvärr är skritten begränsad. Såväl trav som galopp håller fin kvalitet och hästen är väl riden.
En annan häst som genomgått en fin utveckling är hingsten Zalando (Zack-Sunny Boy) från danska stuteri ERA. Han rids av välridande Nicole Casper från Stuteri Birkhof, som visar honom i en fin och bärig trav, en utmärkt skritt och en bra galopp, där han tyvärr missar några av bytena.

Så fick klassen en ny överlägsen välförtjänt ledare, Laura Blackert på fina Deluxe (Don Primus-Wolkentanz II). Denna häst var jag oerhört förtjust i redan i Ermelo för en knapp månad sedan. Stoet är lättfotat och välutbildat, skritten är inte av det största slaget, men den är ren och avslappnad, hon landade på välförtjänta 8,5 totalt.
En ny tvåa fick vi oxå i form av Don Toyamo (Don Romantic-Sandro Hit), riden av Lena Stegemann, till vardags beridare hos Ingo Pape. Det började lite scary, hästen blev snudd på istadig i en av de första slutorna, men skärpte sedan till sig och gjorde ett fint program med bra byten. Det är en välriden häst med tre jämna goda gångarter.

I övrigt tycker jag att det är lite mellanmjölksbedömning, något jag även tidigare upplevt första dagen här på DKB Bundeschampionate. Die Fürstin (Don Romantic-Fürst Heinrich) tex, hade en mycket bra galopp, men får bara 7 för den då resten inte var sådär speciellt super.

Die Fürstin med Carolin Brandt med 7 på denna galoppen(!) (foto: Lena Nyström)

Två andra hästar som i mina ögon hade kunnat få lite mer poäng är Romanov-avkomman Chilly Jam ue. Compliment, ett vackert sto med tre fina gångarter och härliga byten, hon fick i princip 7,5 jämt över, samt superfina Bellena (Belissimo-Welser). Hon hade gärna fått följa med mig hem, lika mycket i år som i fjol, redan då blev jag förälskad i det rörliga stoet, vilket tryck hon har i sin gång!

Även sista gruppen bjöd på några högt bedömda hästar. Katrin Burger, tidigare avelsledare i Oldenburgerförbundet, (nu ersatt av betydligt mer sympatiska Inge Workel), red idag Sir Solitär, en långbent valack e. Sir Sandro-Disco-Tänzer. Hästen går med en fin front, har en bra modell samt goda gångarter. Det landade på 8,4 och ligger tvåa inför lördagens final.

Sir Solitär med Katrin Burger. (foto: Lena Nyström)

Även Anja Engelbart, beridare sedan många år hos Paul Schockemöhle, var ute och luftade sig idag. Hon red Fusion, en hingst e. Fürst Romancier-Sion. En inte alltför vild gissning är att hingsten på sikt ska säljas på auktion. Anja gjorde som vanligt ett riktigt bra jobb och fick betalt för detta. Hästen har bra gång och ser ridbar ut, men tillhör inte mina favoriter.
Königsberg (Imperio-Hibiskus) var en väldigt trevlig bekantskap med fin mekanik i både trav och galopp, medan skritten var knapp och missarna ett flertal.
Stoet Loxley’s Lovely (Lord Loxley-Andantino) hade fin mekanik i såväl trav som galopp, men skrittade mycket begränsat och kom följaktligen inte upp i några högre poäng.
Bluetooth, den fina valacken e. Bordeaux-Riccione, såld på PSI, sätter under Steffen Frahm inte många hovar fel. Han är inte spektakulär, men han är vacker med en ändamålsenlig mekanik och han är ridbar.
Sist ut idag, Trakhener-valacken Goldmond (Imperio-Latimer), högt placerad i fjol, ryttare då som nu Birgit Hild. Välriden, uppmärksam och lydig med jämna ändamålsenliga gångarter, direktkvalificerad till finalen.

Det var allt för idag, gott folk, nu ska jag käka middag och vara social!
/Lena

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden