Sport
25 februari 2017 08:59

Patrik håller planen – ingen final

Ingen världscupfinal men en klar plan fram till EM. Patrik Kittel berättar hur och varför i vår intervju. Se filmen från hans och Delaunays kür som gav Patrik ännu ett streck på kavajen i 80-procentsklubben för kür.

Patrik håller planen – ingen final
Glad och nöjd, en härlig uppvisning och en bra start på tävlingsåret för Patrik Kittel och Delaunay. Foto:Mip Media

Patrik Kittel och hans Delaunay, kallad Dude, var riktigt glad för det sätt som hans relativt oerfarna häst tog sig an hela världscupäventyret i Göteborg.
– Han har länge gått väldigt bra på träning hemma, blivit starkare och bättre i formen, orkar mer helt enkelt. Från det till att klara den här arenan, resa och allt annat runt ikring är inte självklart för en som honom relativt oerfaren häst, förklarar Patrik.
– Det här är det absolut bästa han har gått både i Grand Prix och idag i küren. Han satte alla rörelser, en efter en, det är klart jag är nöjd.

Att Dude är en i grunden avslappnad gosse är ovärderligt även för honom som tävlingshäst. På bortaplan så äter och sover han bra, går och lägger sig när det inte är aktiviteter, väldigt cool helt enkelt.
– I helgen har han levt upp till sitt namn på bästa sätt, nu är han Dude både hemma och borta, konstaterar Patrik.

Med ritten i küren på över 80 procent har Patrik tre hästar med så bra resultat i kür, nu med Delaunay och tidigare på Deja och Scandic.
– Det matchar kanske inte Isabells med tre över 80 i Grand Prix men jag är i alla fall med på banan när det gäller kür, skämtade han.

I världscuprankningen ligger Patrik Kittel på en nionde plats med 44 poäng när en deltävling återstår, poäng hopsamlade på bara tre starter. För att få ta Dude till finalen i Omaha hade det krävts en start i holländska ’s-Hertogenbosch om två veckor. Däremellan ska han till Doha och tävla med Deja.
– Jag hade inte räknat med att han skulle gå så här bra men jag ändrar inte planen för det. Det blir ingen världscupfinal för mig. Det känns som en lång resa, lång karantän för hästarna. Jag har aldrig haft det med i min plan för året och jag ändrar inte på det nu, kommenterar han.
– Det här året handlar om EM i Göteborg och hur hästarna ska få bästa möjliga väg dit. Det innebär en del tävlande utomhus, Doha är något mellanting, en gigantisk arena med öppet tak.
– För EM jobbar jag med både Deja och Delaunay samt min yngre Well Done som nyligen har debuterat nationellt.
– Jag kommer att välja tävlingar som passar för dem och med bra prispengar. Detta är mitt arbete och jag måste försöka få in prispengar där det går, min verksamhet är stor med många anställda så det behövs.

Patrik Kittel är positiv till det nya systemet med Degree of Difficulty, DoD.
– Det har flera fördelar just för att svårighetsgraden är bedömd innan, lyckas du med rörelsen så får du utdelning.
– Samtidigt har det gjort kür så mycket svårare, som ryttare kan du inte längre improvisera alls. Vi måste göra det antal byten som vi bestämt innan, vi kan inte välja sju när vi skrivit nio. Samma sak med var vi ska göra övergångar, allt syns för domarna nu om du inte är på rätt plats.
– Det här systemet har gjort küren lika svår som Grand Prix och Specialen och det är bra. Det vässar sporten och det är bra för publik och åskådare.

Hans Billy Idol-kür stack verkligen ut i gårdagens startfält, på ett positivt sätt.
–   Jag vill att min musik sticker ut och känns igen, det har alltid varit min linje. Det kan bli lite väl mycket dramatiska stråkar och annat, personligen tycker jag det blir lite tråkigt. Det känns som om publiken är med mig på tåget i alla fall, de gillar den rockiga stilen, avslutar Patrik.

Han satte det långa benet före med att hämta ut ett nytt pass, det är mycket som ska ordnas under Sverigebesöken för vår man i Tyskland.

Se den härliga küren igen

Länk till världscupställningen

MISSAT NÅGOT FRÅN GOTHENBURG HORSE SHOW? HÄR FINNS ALLT SAMLAT.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden