Dressyr
17 september 2021 17:34
Ridsportplus

Patrik Kittel GP-trea i Aachen

GP-placeringPatrik Kittel och nya stjärnan Fiontini slog till med en tredjeplats i fredagens Grand Prix i Aachen. "Ridkänslan var väldigt bra", sa dressyrkungen efter ritten. Dagens Grand Prix utgjorde även starten på nationsdressyren, där Sverige just nu ligger delad sexa.

Patrik Kittel GP-trea i Aachen
Patrik Kittel och Fiontini efter GP-segern i Belgien. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Så sent som i augusti stod det klart att Andreas Helgstrand valt att lämna över tyglarna på den tilltänkta OS-hästen Fiontini  (DWB sto f-10 e Fassbinder-Romanov, uppf Hanne Lund och Henrik Hansen) till Patrik Kittel. Redan i GP-debuten blev det en femteplacering med den trippla världsmästaren vid unghäst-VM i dressyr. I början av september tog de sin första kürseger i Belgien och på fredagen var det dags igen.

Med 33 startande i  den femstjärniga GP-klassen i Aachen tog ekipaget en tredjeplats på 76,261 procent. Patrik Kittel var nöjd, trots ett par mindre missar.
– Det var väldigt bra. Jag hade ett litet fel i ett byte i tvåorna, det drog kanske ner 1-1,5 procent och sedan var det en piruett som var lite snabb runt. Annars hade vi varit nära, sa han efter ritten.

– Ridkänslan var väldigt bra. Hon var på, men jag kunde också göra en superskritt, det var många sådana bra grejer, fortsatte han.

Vann klassen gjorde holländska Dina van Liere med Hermes på 78,022 procent. Tvåa var Charlotte Fry och Dark Legend på 76,717 procent. Ett par domare placerade Patrik Kittel och Fiontini som etta på drygt 78 respektive drygt 77 procent medan ett par domare lade sig strax under 75 procent.
– Jag märkte att ett par domare har dömt lite mer och några har inte sett en än, så jag tror att vi måste gå några rundor. Men jag är väldigt nöjd med henne, det är en fantastisk häst och en väldigt rar individ.

Sverige ligger delad sexa

Fredagens Grand Prix utgjorde starten på nationsdressyren i Aachen och efter dagens ritter ligger Sverige på delad sjätteplats.

I laget red också Malin Wahlkamp NilssonAmplemento, Jacob Nörby SörensenSheeran och Antonia RamelCuriosity. Tyskland leder lagtävlingen före Storbritannien och Nederländerna. I Nations Cup rider fyra ryttare Grand Prix, sedan gör två av dem upp i Grand Prix Special och de andra två i Grand Prix Kür.

Siktar på Stockholm

Härnäst väntar bland annat tävlingar i Herning, Lyon och Stockholm. Patrik Kittel har flera yngre förmågor på gång, bland annat svenskfödda Touchdown (SWB val f-12 e Quaterback-Sack, uppf Verbena AB) och SM-guldhästen Forever Young HRH (WESTF sto f-12 e Fürst Fugger-Don Bosco, uppf Jörn Heinrich Hormann, äg Patrik Kittel och Arlette Jasper-Kohl) som han nu lägger lite krut på medan exempelvis superrutinerade Delauney är tänkt att gå världscupen under hösten. ”Welly” som skadade sig vid OS i Tokyo genomgår just nu ”full rehab” och för hennes del är det inte aktuellt med något förrän i vår.

Vilken häst som kommer med till Sweden International Horse Show på Friends håller Patrik Kittel ännu så länge öppet. Blott 9-åriga Forever Young HRH tar han det fortsatt lite lugnt med medan Touchdown får prova vingarna lite mer.
– Men om Fiontini går vidare på det här sättet lutar det åt att jag kanske rider henne i Stockholm.

Resultatlista Grand Prix.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden