Sport
12 juli 2014 10:11
Ridsportplus

Paulinda satsar

-Om jag kan så blir det en försiktig överväxel i dagens kür. Orden är Paulinda Fribergs. Hon gjorde en hjälteinsats som ryttare efter sin olycka genom att starta Grand Prix med fina procent på Di Lapponia T. Idag är det dags igen, läs om hennes tankar inför dagens kür i efterrmiddag.

Paulinda satsar
"Tänk att vi klarade det!" Paulinda Friberg och Di Lapponia T var lika lättade båda två efter torsdagens GP-kval. Kim C Lundin kim@witnet.se

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Med mindre än sju veckor sedan hon fick en sprucken lever och flera brutna revben i en allvarlig olycka satte Paulinda Friberg och hennes sto Di Lapponia T en Grand Prix ritt på nästan 70 procent. Då hade hon ridit Lapponia 16 gånger totalt, suttit ner i trav under fyra pass och har fortfarande en del blod i buken som egentligen borde opererats.

Vad hade du för förhoppningar innan?
– Jag ville så gärna rida, det är ju aldrig bra att göra ett dåligt resultat och jag hade inte någon riktigt bra uppfattning om hur jag skulle orka men det gick. Det blev en ritt på säkerhet, utan tryck och några fel smög sig in men jag är bara så lättad att det gick vägen. Nu rider jag bara mot mig själv.

Hur kändes det för dig när allt adrenalin lagt sig, hur kände du dig i kroppen?
– Faktiskt riktigt bra, det var nästan första gången som jag kunde rida utan smärta. Sen innebär det här brottet på porta-ådern som jag hade att det finns en risk för en ny blödning. Det skapar lite rädsla hos mig så jag är försiktig. Läkarna har gett mig stränga order, de lyssnar jag på. Min hälsa långsiktigt är såklart viktigast.

Inför dagens kür, hur har du laddat?
– Jag har ju bara ridit den en enda gång och det var på SM i Ericsberg i maj. Nu har jag sett på den och övat för mig själv. Jag försökte igår kväll men då nästan somnade jag, vet inte om det betyder att min kür var tråkig.
– Nu går jag in i min fokuszon här i Falsterbo och då ska jag rida den i huvudet några gånger.
– Känns det bra i kroppen för mig så kommer jag att satsa lite hårdare än i GP:en, men känner jag av mina skador så kommer jag att försöka göra en lite säkrare ritt utan risktagning. Jag vill ju gärna satsa men det blir en sen avstämning av känslan.

Vad fick Lapponia göra under mellandagen igår?
– Hon är ju inte i så bra kondition heller eftersom ingen ridit henne under den här tiden så det fick bara bli lätt jogg för oss båda. Det får vi hoppas räcker, hon behöver vänja sig vid miljön och banan, sova borta och så det har vi sysslat med.

Har du börjat tänka framåt, finns det fler tävlingar inplanerade?
– Jo det har jag, det blir Verdens CDI3*-tour den 6-10 augusti och det ser jag framemot. Dessutom ska jag göra något som jag aldrig någonsin kunnat göra förut, jag och Lapponia ska på träningsläger. Det blir en lite mer än en vecka före Verden nere hos en av landslagstränarna Johnny Hilberath. Det blir helt fantastiskt, jag gläder mig enormt åt att det kan bli av för första gången i mitt liv.

I eftermiddag 17:30 startar Paulinda och hennes Di Lapponia T i küren och dansar till dramatisk musik.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden