Hoppning
5 april 2019 19:46

Peder regerar: Seger i andra finalomgången

FullträffDär satt den! Svensk seger i andra världscupfinalhoppningen genom Peder Fredricson och Catch Me Not S.

Peder regerar: Seger i andra finalomgången
Peder Fredricson och Kirlo tar emot hemmapublikens hyllningar för segern som togs med Catch Me Not S. Foto: Roland Thunholm

Efter en ljummen svensk inledning på världscupfinalen i går steg temperaturen rejält i dag med svenskt i topp. Det blev en utslagsgivande och rafflande andra finalhoppning i Scandinavium. De allra bästa från första finalomgången kom inte med till omhoppning, men de åtta som var med bjöd på en hisnande match.

Max Kühner och Chardonnay 79 var först ut i omhoppningen och gick in på felfritt med en tid som höll sig till den svenska publikfavoriten leveverade. Med 1,5 sekund kapade Peder Fredricson och Catch Me Not S (SWB, f 2006, e Cardento-Ramiro’s Son, uppf Krister Svedberg, äg Ebba Berglöf) ledartiden.

Några ekipage återstod och det blev en riktig nagelbitare. Titelförsvararen Beezie Madden och Breitling LS kapade tiden ytterligare, men med ett nedslag på vägen och inte heller de sista ekipagen rådde på svenskarna. Scandinavium dånade av svenskt jubel när det stod klart att Europamästaren hade levererat ännu en seger i Göteborg.

– Känslan var superbra och hästen var supercool trots att han är ganska ny på den här nivån. I första rundan blev han lite skrämd i början men det gäller att inte jaga upp sig och hålla planen, säger Peder Fredricson till SVT efter segern.
– Jag är så glad för hästens skull och för ägaren Ebba Berglöfs skull. Nu gäller det bara att välja häst för söndag och det lutar åt Catch Me Not S.

Eduardo Alvarez Aznar var närmast och blev tvåa med Rokfeller de Pleville Bois Margot. Max Kühner och Chardonnay la beslag på tredjeplatsen.

Henrik von Eckermann med Toveks Mary Lou hade ett nedslag och blev tia. Irma Karlsson med Ida van de Bisschop blev utesluten efter två stopp. Läs mer om klassen bit för bit här.

LÄNK TILL UPPDATERAD ARTIKEL MED STÄLLNING INFÖR SÖNDAG OCH INTERVJUER.

Resultat

Så avgörs

finalerna

HOPPNING

Torsdag 4 april 18:00
Longines FEI Jumping World Cup™ Final I
Öppen för alla finalryttare. Bedömning C, tidshoppning där nedslag förvandlas till tidstillägg, 3 sekunder/nedslag. Efter klassen omvandlas resultat till poäng där den som leder får en poäng mer än antal startande i klassen, nästkommande får två poäng färre än ledaren och övriga i en fallande skala ner till 1 poäng.

Fredag 5 april 18:00
Longines FEI Jumping World Cup™ Final II
Öppen för alla finalryttare som fullföljt Final I. En 1,60-hoppning med grundomgång och omhoppning.  Efter klassen omvandlas resultat till poäng där den som leder får en poäng mer än antal startande i klassen, nästkommande får två poäng färre än ledaren och övriga i en fallande skala ner till 1 poäng.

Inför den avgörande finalen omvandlas poängen från Final I och II till antal fel, och den som leder får 0 fel och övriga i en stigande skala.

Söndag 7 april 14:00
Longines FEI Jumping World Cup™ Final III
Öppen för de 30 bäst placerade ryttarna efter Final I och II.
Final III rids i två omgångar, bedömning A där antal fel läggs till det tidigare resultatet.
Till Final III omgång 2 går de 20 bäst placerade ryttarna efter omgång 1, samt likaplacerade med ryttare placerad som nummer 20. De som ridit felfritt i omgång 1 men är utanför de 20 kvalade, får starta i omgång 2, men resultatet räknas bara i klassen, inte i sammandraget för världscupen.

Världscupsegrare är den ryttare som efter tre finalrundor har lägst antal fel.

DRESSYR

Fredag 5 april 13:00
FEI Dressage World Cup™ Final Grand Prix
Öppen för alla finalryttarna, programmet rids i Grand Prix.

Lördag 6 april 16:00
FEI Dressage World Cup™ Final Grand Prix Freestyle
Öppen för alla Ryttare som ridit på minst 60 procent i Grand Prix. Startordning dras efter Grand Prix.

Finalen rids i Grand Prix Freestyle, det fria programmet till musik. Den med högst procent i klassen vinner världscupen.

Källa: Svenska Ridsportförbundet

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden