Hoppning
5 april 2019 21:16

Peder förvånat med i segermatchen: ”Trodde inte det skulle bli så”

SegerglädjeEfter torsdagens inledning spådde Peder Fredricson att ingen svensk var med i matchen om segern. Efter en pangseger i andra finalhoppningen ligger han tvåa inför det absoluta avgörandet.
– Det är ju min första final, säger vinnaren med en blinkning och skyller sin lyckosamt felaktiga tippning på brist på finalrutin.

Peder förvånat med i segermatchen: ”Trodde inte det skulle bli så”
Kirlo van den Bosrand stod för ärevarvet, tillsammans med Peder efter segern med Catch Me Not S. Foto: Roland Thunholm

Om humöret var halvdant hos Peder Fredricson i går vid den här tiden är det desto bättre nu. Efter en bejublad seger i andra omgången av världscupfinalen inför hemmapubliken på Scandinavium ligger han tvåa inför de två rundorna som väntar på söndag.

Peder själv trodde efter i går att ingen svensk kunde vara med i matchen om segern (läs mer i artikeln här), men nu ser det annorlunda ut.

På frågan om Peder trodde att det var möjligt att det skulle bli så stora omkastningar skojar han om bristen på rutin.
– Jag trodde inte att det skulle bli så. De gånger jag har följt världscupfinalerna har det inte varit så. Men, jag är som sagt inte så rutinerad när det gäller världscupfinaler så jag ska inte säga för mycket, säger Peder och skrattar.

A7521a1d-d0f6-48b4-ac73-1548ecf1da54
Peder Fredricson möter pressen efter vinsten på GHS.

Spanjoren Eduardo Alvarez Aznar leder inför söndag på 0 fel efter omräkningen. Peder har 1 fel och tidigare ledaren Steve Guerdat är trea på 2 fel. Därefter tätnar det med fyra ekipage på tre fel. Mycket kan hända.

– Först och främst är jag jätteglad för vinsten i dag. Men, vi är bara halvvägs in i finalen och som jag ser det är det fortfarande öppet. Det är omöjligt att säga vad som kommer att hända. Bygger banbyggaren två riktigt stora rundor kan det bli stora omkastningar igen.
– Jag är glad över segern idag, men tar inte ut något i förskott.

Öppet hästval

Om det blir H&M All In eller Catch Me Not S som går på söndag kommer Peder att avgöra efter morgondagens besiktning, enligt egen utsago på presskonferensen. Han har dock innan sagt att det lutar åt ”rookien” och konstaterar att Catch Me Not S har visat vad han kan.
– Jag är glad över hur han kändes, att han hoppade så lätt. Han har stor kapacitet.

Img_0380(1)
Peder vinkar till publiken efter att han och Catch Me Not S visat vad de går för. Foto: Roland Thunholm

I somras debuterade Peder med Catch Me Not S (SWB, f 2006, e Cardento-Ramiro’s Son, uppf Krister Svedberg, äg Ebba Berglöf). Han provade honom redan som 4-åring och såg honom igen som 7-åring, utan att fastna. För något år sedan blev det annorlunda då Peder såg honom i Borås.
Ebba Berglöf som har ridit och utbildat honom har gjort ett väldigt bra jobb. Hon äger honom fortfarande och jag vet att den här hästen betyder väldigt mycket för henne.

Sedan Peder tog över tyglarna har Catch Me Not S gått från att vara en nationell, stabil 1,50-hoppare till att ha internationella meriter som seger i Falsterbos derby och dubbelt felfritt i Nations Cup-finalen.
– Han har utvecklats snabbt och jag är verkligen stolt över honom, att han kan koncentrera sig i den här atmosfären, säger Peder.

”Göra samma som i dag”

Eduardo Alvarez Aznar, som idag var tvåa med Rokfeller de Pleville Bois Margot, tog över totalledningen.

– Min häst är väldigt stabil och är alltid med i toppen. Han är inte den snabbaste, men är så kontinuerligt med där uppe. Vi har känt varandra i fyra–fem år och nu är hans bästa tid.

Img_0656
Eduardo Alvarez Aznar har hoppat upp sig till ledning. Foto: Roland Thunholm

Än återstår halva finalen i form av två rundor på söndag.
– Jag kunde inte vara gladare än nu när jag ligger i täten inför söndag. Det gäller att hålla fokus och försöka göra vad jag gjorde i dag – två felfria rundor, säger Eduardo.

Henrik von Eckermann ligger på plats 14 på nio fel. Irma Karlsson är inte vidare i finalen då hon blev utesluten i andra finalklassen.

Komplett ställning inför söndag
Resultat finalhoppning II

Så avgörs

finalerna

HOPPNING

Torsdag 4 april 18:00
Longines FEI Jumping World Cup™ Final I
Öppen för alla finalryttare. Bedömning C, tidshoppning där nedslag förvandlas till tidstillägg, 3 sekunder/nedslag. Efter klassen omvandlas resultat till poäng där den som leder får en poäng mer än antal startande i klassen, nästkommande får två poäng färre än ledaren och övriga i en fallande skala ner till 1 poäng.

Fredag 5 april 18:00
Longines FEI Jumping World Cup™ Final II
Öppen för alla finalryttare som fullföljt Final I. En 1,60-hoppning med grundomgång och omhoppning.  Efter klassen omvandlas resultat till poäng där den som leder får en poäng mer än antal startande i klassen, nästkommande får två poäng färre än ledaren och övriga i en fallande skala ner till 1 poäng.

Inför den avgörande finalen omvandlas poängen från Final I och II till antal fel, och den som leder får 0 fel och övriga i en stigande skala.

Söndag 7 april 14:00
Longines FEI Jumping World Cup™ Final III
Öppen för de 30 bäst placerade ryttarna efter Final I och II.
Final III rids i två omgångar, bedömning A där antal fel läggs till det tidigare resultatet.
Till Final III omgång 2 går de 20 bäst placerade ryttarna efter omgång 1, samt likaplacerade med ryttare placerad som nummer 20. De som ridit felfritt i omgång 1 men är utanför de 20 kvalade, får starta i omgång 2, men resultatet räknas bara i klassen, inte i sammandraget för världscupen.

Världscupsegrare är den ryttare som efter tre finalrundor har lägst antal fel.

DRESSYR

Fredag 5 april 13:00
FEI Dressage World Cup™ Final Grand Prix
Öppen för alla finalryttarna, programmet rids i Grand Prix.

Lördag 6 april 16:00
FEI Dressage World Cup™ Final Grand Prix Freestyle
Öppen för alla Ryttare som ridit på minst 60 procent i Grand Prix. Startordning dras efter Grand Prix.

Finalen rids i Grand Prix Freestyle, det fria programmet till musik. Den med högst procent i klassen vinner världscupen.

Källa: Svenska Ridsportförbundet

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden