Hoppning
4 april 2019 21:11

Peder: ”Tror ingen svensk är med i matchen om segern”

Ljummen startFör några blev den första världscupfinalhoppningen en riktig pangstart, men för svensk del blev den mer ljummen.
– Jag hade hoppats på att ligga på topp-fyra efter i dag, säger Peder Fredricson som är den svenska ryttare som ligger bäst till med en elfteplats.

Peder: ”Tror ingen svensk är med i matchen om segern”
Peder Fredricson ligger elva efter första finalklassen. Arkivbild. ArkivFoto: Roland Thunholm

De tre svenska ekipagen visade på fin form när världscupfinalen inleddes i Göteborg, men fullträffarna lös med sin frånvaro.  De regerande, ständigt kvicka, Europamästarna Peder Fredricson och strålande fräscha H&M All In hade klassens tredje snabbaste tid, men det blev ett nedslag som gav tre sekunder i tillägg.

– Jag höll mig till min plan och den stämde bra. Han hoppade mig lite ur sadeln på planket och jag vinglade till. All In är rätt känslig, stack i väg lite och koncentrerade sig inte riktigt just där. Då är det större risk att det blir ett nedslag, säger Peder.

Podiumwcfinal1
Topp-tre samt klassens bästa svensk: Pieter Devos, Steve Guerdat, Olivier Philippaerts och Peder Fredricson.

Ligger elva

Peder ligger inför de två kommande omgångarna bäst till av svenskarna, på plats elva. Henrik von Eckermann och Toveks Mary Lou gick in på plats 16 och Irma Karlsson med Ida van de Bisschop på plats 22.

– Jag hade hoppats på att ligga på topp-fyra efter i dag. Sedan beror det på hur banbyggaren bygger – bygger han mycket tufft kan det bli mer omsvängningar, säger Peder.

I intervjuer inför dagens hoppning har ryttarna flera gånger påpekat hur viktigt det är att vara med på allvar från början. Mycket kan hända, med Peder tror själv att det nu blir svårt att hoppa upp sig ordentligt.
– Spontant tror jag att ingen svensk är med i matchen riktigt om segern. Det är alltid bättre att ligga på topp-tre sisådär. Skulle det gå bra efter det är man verkligen med.

Prispengar på spel

Peder säger vidare att det givetvis likväl finns chans att avancera och att det även finns mer att rida om.
– Det är en klass i klassen och det är bra prispengar. Runt 1,5 miljoner i morgon och runt 3 miljoner på söndag. Så, jag rider i alla fall för klassen i morgon. Därefter får vi se hur jag ligger till totalt, men jag har ingen förhoppning om att ligga i ledning efter morgondagen.

I morgon tar Catch Me Not S över efter H&M All In.
– Catch Me Not S kändes inte riktigt bra efter Paris, men det gick snabbt över och han har känts bra sedan dess, säger Peder och förklarar varför han till skillnad från många andra byter häst under finalen.
– Jag har ju två hästar som kan hoppa här och då delar jag upp det, så att de inte behöver hoppa för mycket på en gång. Jag hoppar klassen i morgon och sedan bestämmer jag vilken av hästarna som hoppar på söndag.

Svårt men lyckat hästval

Världsettan Steve Guerdat är på jakt efter sin tredje världscuptitel. Efter dagens seger har han skapat sig ett bra utgångsläge. Det är tillsammans med Top 10 Final-vinnaren Alamo (val, f 2008, e Ukato-Equador) som jakten på segern fortsätter

Steveguerdatalamaowc1rt
Steve Guerdats val föll på Alamo och det resulterade i en seger. Foto: Roland Thunholm

– Det var inget lätt val. Jag förberedde både Bianca och Alamo för finalen efter deras långa vila i vintras och bestämde mig efter Paris. Bianca är mitt förstaval till OS nästa år och samma häst behöver ju inte göra allt. ”Om jag har en chans med Alamo så tar jag honom”, säger Steve om sin tanke.

Alamo axlade ansvaret med bravur.
– Jag är väldigt glad efter i dag. Hästen hoppade bra och det var en snabb runda, utan att ta ut honom för mycket. Jag fokuserade på min plan och inte alltför mycket på vad de andra gjorde. Och, det fungerade ju ganska bra, säger Steve med en blinkning.

Om klassen hade varit en nationshoppning hade Belgien vunnit stort Nu har landet tre med i toppen: Pieter Devos och Apart blev tvåa, följda av Olivier Philippaerts och H&M Legend of Love samt Francois Jr Mathy och Casanova de L’ Herse.

Läs mer om klassen här
Resultat
Ställning efter klass 1

Så avgörs

finalerna

HOPPNING

Torsdag 4 april 18:00
Longines FEI Jumping World Cup™ Final I
Öppen för alla finalryttare. Bedömning C, tidshoppning där nedslag förvandlas till tidstillägg, 3 sekunder/nedslag. Efter klassen omvandlas resultat till poäng där den som leder får en poäng mer än antal startande i klassen, nästkommande får två poäng färre än ledaren och övriga i en fallande skala ner till 1 poäng.

Fredag 5 april 18:00
Longines FEI Jumping World Cup™ Final II
Öppen för alla finalryttare som fullföljt Final I. En 1,60-hoppning med grundomgång och omhoppning.  Efter klassen omvandlas resultat till poäng där den som leder får en poäng mer än antal startande i klassen, nästkommande får två poäng färre än ledaren och övriga i en fallande skala ner till 1 poäng.

Inför den avgörande finalen omvandlas poängen från Final I och II till antal fel, och den som leder får 0 fel och övriga i en stigande skala.

Söndag 7 april 14:00
Longines FEI Jumping World Cup™ Final III
Öppen för de 30 bäst placerade ryttarna efter Final I och II.
Final III rids i två omgångar, bedömning A där antal fel läggs till det tidigare resultatet.
Till Final III omgång 2 går de 20 bäst placerade ryttarna efter omgång 1, samt likaplacerade med ryttare placerad som nummer 20. De som ridit felfritt i omgång 1 men är utanför de 20 kvalade, får starta i omgång 2, men resultatet räknas bara i klassen, inte i sammandraget för världscupen.

Världscupsegrare är den ryttare som efter tre finalrundor har lägst antal fel.

DRESSYR

Fredag 5 april 13:00
FEI Dressage World Cup™ Final Grand Prix
Öppen för alla finalryttarna, programmet rids i Grand Prix.

Lördag 6 april 16:00
FEI Dressage World Cup™ Final Grand Prix Freestyle
Öppen för alla Ryttare som ridit på minst 60 procent i Grand Prix. Startordning dras efter Grand Prix.

Finalen rids i Grand Prix Freestyle, det fria programmet till musik. Den med högst procent i klassen vinner världscupen.

Källa: Svenska Ridsportförbundet

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 114 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden